HABERDENİZLİ.COM

Kocadere’de İyi Tarım Uygulamaları ile üretilen kayısılar, Merkezefendi Ziraat Odası tarafından çiftçilere sunulan Global Gep sertifikasyon sistemi ile dünyaya açılıyor. Sistemden kayısıları gören tüccarlar üretim yerlerine gelerek ürünlere ulaşılabiliyor.

ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN

Bölgede 15 yıldır kayısı üretimi yapan Ahmet Tüğdür, fiyatın bu yıl üreticiyi memnun ettiğini söyledi. Tüğdür, “Biz babadan gelme kayısıcıyız. Bu işi bize öğreten Ali İhsan Tüğdür’dür. Kendisi bu memlekete kayısı alıştıran kişidir. Narda nasıl Irlıganlı ilk akla gelen yerde Kocadere’de de kayısı akla gelen ilk yer olacak. Burası kayısının vatanı olacak. Buna çalışıyoruz. Fiyat konusunda geçen yıl baya mağdur olduk. Bu yıl pazar yeniden oluştu. Daha iyi para kazanıyoruz. Geçen yıl 50 ile 75 kuruş arasında satıldı. Bu sene Roxana 1,5 ile 2 lira, Ruby cinsi 2,5-3 lira arasında satılıyor. İlk hasat olan matador cinsi de 5-6 lira arasında satıldı” dedi.

HEDEF İHTİSASLAŞMIŞ KAYISI BÖLGESİ

Üretim hakkında bilgi veren Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Burada birinci ürün hicaz narı ve ayvaydı ancak birkaç yıl içerisinde burası bir kayısı bölgesi olacak. İhtisaslaşmış bir kayısı bölgesi olmayı hedefliyoruz. Kayısıda bu kadar kalitenin yanı sıra alyanak olarak tabir edilen renk alması başka bölgelerde yok. Sadece buraya özgü. Bu da cenabı Allah’ın bize verdiği bir hediye. Bulunduğu bölgenin mikroklima özelliği olan bir alan olması, ovadan gelen hakim rüzgarlara açık olması ve sırtını dağ silsilesine dayaması ile birlikte oluşan hava sirkülasyonunun sağlanması ile kaliteli ürünler yetişiyor. Çiftçilerimizin de gayretli, çalışkan ve donanımlı olması bunda etkili oluyor. Bin 500 dekar alanda üretim yapılıyor ancak bu ilerleyen yıllarda daha da artacak.

İKİNCİ HASAT DENİZLİ’DE YAPILIYOR

Kayısı denilince akla gelen yer Malatya geliyor ancak ilk hasadın yapıldığı yer Mersin’in Mut ilçesi. Buranın ardından Denizli’de hasat, Mut’tan 1 hafta sonra yapılıyor. Matador cinsi kayısı ilk hasadı yapılıyor, ardından ninfa, rubby, roxana ve erken geçci olarak hasat devam edecek. Çeşidine ve ağacın yaşına göre verim değişiyor. Yetişmiş bir ağaç, 150 kilo verim verebiliyor” dedi.

Denizli Kayısının Merkezi Olmaya AdayDenizli Kayısının Merkezi Olmaya AdayDenizli Kayısının Merkezi Olmaya Aday

Kaynak horozgazetesi