4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ihale işlemleri kapsamında “Yapım İşlerinde Aşırı Düşük Teklif ve Yapım İşlerinin İfası” konuları ile ilgili eğitim semineri Denizli Ticaret Odası Meclisi toplantı salonunda başladı. Seminere; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu başta olmak üzere, Genel Sekreter Yardımcları İsmail Özkan, İ. Edip Yılmazlı, İç Denetçiler, Teknik Birim Müdürleri, Kurumumuz ihale işlerinden sorumlu 67 adet personel ile firmalar katıldı.

      

Açılış konuşmasını yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, “Amacımız, Kurumumuzda çalışan arkadaşlarımızın kamu ihale kanununu ile ilgili bilgilerinin yenilenmesini, uygulamadaki hataların da asgariye indirilmesini sağlamaktır” dedi. Oklu konuşmasında bu tür hizmet içi eğitim seminerlerinin kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından büyük önem taşıdığını, güncellenen kanunları takip etmenin önemli olduğunu, tüm ihalelerde emniyet, estetiklik ve ekonomiklik kriterlerine dikkat edilmesi gerektiğini, başarılı hizmetin, eğitimin kalitesi ve sıklığı ölçüsünde gerçekleşeceğine inandığını belirti. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa yönelik ihale iş ve işlemlerinde karşılaşılan sorunlar, yapılan hatalar ve yapılması gerekli çalışmalar konularında takıldığınız tüm soruları karşılıklı iştişare edilmesi için bu toplantıyı organize ettik. Oklu, "2012 yılı için programlanan ve çalışmalarımız ile ilgili konuları içeren eğitim seminerlerini sürdürmeye devam ediyoruz. Bu eğitimlerle hizmet kalitemizi artırmayı hedeflemekteyiz. Ben şimdiden katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Seminere eğitimci olarak katılan Yük. İnş. Müh. Dr. Hüseyin GENCER katılımcılara; Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihalelerde ortaya çıkan en önemli sorun aşırı düşük (avantajlı) tekliflerin değerlendirilmesinde ortaya çıkmaktadır.”dedi. GENCER İhale Komisyonu, ihaleye katılmak için gerekli belgeler ve yeterlik kriterlerini asgari sağlayan geçerli teklifleri aşırı düşük teklif yönünden inceler. Komisyon; planlanan sürede, ön görülen bütçe sınırları içinde kalınarak en ekonomik maliyetle  fen ve sanat kurallarına uygun olarak istenilen kalitede gerçekleştirebilecek yükleniciyi seçmek gayretinde olmalıdır. İşin aşırı düşük teklifle ihale edilmesi, işin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Yapıların kalitesini yükseltmek için sihirli bir değnek yoktur. En iyi tasarımı yapsanız, en adil sözleşme hazırlasanız bile onu uygulayabilecek en iyi yükleniciyi seçemezseniz beklenen kaliteyi elde edemezsiniz. Yükleniciler, edimini yerine getirirken satın aldığı malzemenin bedelini, çalıştırdığı işçinin ücretini, sigorta bedelini ve devlete vergisini ödemek zorundadır. Bu da ancak, aldığı işten kâr etmesi ile mümkündür. Aşırı düşük bedelle ile iş alan yüklenicilerin iflas etmekte oldukları, amaçlarının aşırı düşük bedelle de olsa bir iş alıp iflaslarını geciktirmek olduğu ortaya çıkmaktadır. Onun için yüklenici, aşırı düşük bedelle, işi fen ve sanat kurallarına uygun yapıp nasıl kâr edeceğini somut verilere göre ispatlamak zorunda olmalıdır.” diye konuştu.

İki gün boyunca sürecek olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ihale işlemleri kapsamında “Yapım İşlerinde Aşırı Düşük Teklif ve Yapım İşlerinin İfası” ile ilgili Eğitim Semineri 02 Mart Cuma günü sona erecek.