HABERDENİZLİ.COM

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  :Çevre Mühendisleri Odası 2017 Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı. Rapor, Türkiye’de hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterdi. Rapora göre Türkiye’de sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale’nin havası olması gereken standartlarda oldu. 

DENİZLİ 7’İNCİ SIRADA

Denizli, Türkiye’de hava kirliliğinin en fazla olduğu şehirler arasında 7’inci sırada yer aldı. Rapora göre; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütayha, Sakarya, Kırklareli, İçel ve Samsun Türkiye’nin en kirli hava sahip iller olarak sıralandı. 

SANAYİLEŞME, TRAFİK, KÖMÜR, KENTSEL DÖNÜŞÜM

Raporu açıklayan TMMOB Çevre ve Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara’nın en kirli ilçesinin hastanelerin yoğun olduğu Sıhhıye olduğunu, en temiz ilçesinin ise bulunmadığını kaydetti. Bozoğlu, Ankara’nın temel kirlilik sebebinin ulaşım ve ısınmak için kullanılan kalitesiz kömür olduğu bildirdi.
Bozoğlu, en kirli iller arasında geçen İstanbul’da temel kirlilik sebebinin kontrolsüz kentsel dönüşüm olduğuna değindi. Bozoğlu, “İstanbul’un en kirli ilçesi, yoğun nüfuslu Esenyurt, en en temiz ilçesi ise Şile’dir” dedi.

En kirli iller tablosunda ilk sıralarda yer alan İzmir’in de en kirli ilçesinin Gaziemir olduğunu söyleyen Bozoğlu, İzmir’in hava kirliliği sebebinin ise sanayileşme, trafik ve kalitesiz kömür kullanımı olduğunu kaydetti.

Kirliliği azaltma önerileri

Hava kirliliğinin insan yaşamı için ciddi bir tehdit unsuru olduğuna dikkati çeken Bozoğlu, önerilerini şöyle sıraladı:
•    Kentlerde toplu taşıma ve raylı sistemler geliştirilmelidir.
•    Hava kirliliğinin en yopğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde sokağa çıkılmasın. Ayrıca hava kirliliğin yoğun olduğu günlerde Valilik ve Belediyeler yurttaşları bilgilendirmelidir.
•    Kentsel dönüşüm devletin sıkı denetimi altına alınmalıdır.
•    Yoksul yurttaşlara kalitesiz kömür yardımı yerine, doğalgaz yardımı yapılmalıdır.”