Denizli Valisi Abdülkadir Demir, ildeki jeotermal enerjiden elektrik üretebilecek kaynakların 400-500 MWe olduğunu belirterek, Denizli’nin bu potansiyelini harekete geçirdiğinde bütün elektrik enerjisini jeotermalden üretebileceğini söyledi. Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği "Cumartesi Buluşmaları", 19 Mayıs törenleri dolayısıyla bugüne alındı. Vali Demir’in misafir olduğu sohbet toplantısı, Denizli Polisevi’nde yapıldı. Toplantıya BİK Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Önder Varol ve gazeteciler katıldı. Vali Demir, toplantıda Denizli’de yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.

‘TEŞVİKLER, DENİZLİ’NİN YEDİ OSB’SİNİ CANLANDIRACAK’

Toplantıda Denizli’de kâğıt üzerinde yedi organize sanayi bölgesi bulunduğunu ifade eden Demir, “Bunlardan ancak bir tanesi faal durumda. OSB’lerin ayağa kaldırılmasında teşviklerin çok büyük etkisi olacak. Sera Organize Bölgesi, faaliyete geçecek hale geldi. Çardak Organize ile ilgili çok önemli yatırım talepleri geldi. Bu firmalar, teşvik tebliğinin çıkmasını bekliyor. Onlar geldiğinde bir hareketlenme olacak. Deri Organize ile ilgili özellikle deri sektöründeki arkadaşlarımıza, kalkınma ajansımız aracılığı ile destek vererek orayı taşımak istiyoruz.” dedi. Islah organize bölgeleri uygulamasında Denizli-İzmir yolundaki kümelenmiş durumda olan yerin organize sanayi bölgesi yapılacağını belirten Demir, “Burası Denizli Belediyesi’nin sınırları içinde. Sanayi Odası'yla birlikte sınırlarını belirledik, 11 milyon metrekarelik bir alan. Şu anda organizenin 2,7 katı büyüklüğünde bir yer. Yolun sağ ve sol tarafları alındı. Teşvikte organizeler bir üst sınırda kabul edildiği için bize çok faydası olacak.” diye konuştu.

‘PAMUKKALE’YE YAKIŞIR BİR YOL YAPILACAK ‘

Karahayıt beldesinde sağlık turizmiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Demir, bu bölgede şehir dönüşümünün başlamasının, çok önemli avantajları beraberinde getireceğini anlattı. Demir, “Oradaki pansiyonlar, kentsel dönüşümle ortadan kalkacak. Maalesef bu binalar fay üzerinde. Bunların yapımı için 500 gün süre verilmiş ancak biz hızlandırmaya çalışıyoruz. Burası Özel Çevre Koruma bölgesi olması dolayısıyla çok katlı binalar istemiyoruz. Biz orasının sadece suyunu değil, doğal ortamını da pazarlayacağız. Bunun için binaları yıkmadan, kalacak vatandaşların binalarını yapıyoruz. Sonra yıkım başlayacak. Böylece halkımız da mağdur olamayacak.” şeklinde konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yaptırılan Denizli-Pamukkale yolunun klasik bölünmüş yollardan farklı olacağını vurgulayan Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Buranın Karayolları'nın her yerde yaptığı klasik bölünmüş yol gibi yapılmasını istemedik. Pamukkale, çok özellikli bir yer. Bisiklet yolu olan, aydınlatması şık olan, bölgeye gidildiğini gösteren bir yol olsun istedik. Bakanımız da talimat verdi. Proje değişikliği için biraz gecikti ama olsun, 6 ay geç olsa da istediğimiz gibi bir yol yapılacak. Bu onay alındı. Çok vasıflı bir yol olacak. Pamukkale beldesinden Karahayıt’a giden yol için de 2 milyon liralık ödenek hazır bekliyor.”

‘DENİZLİ’NİN ELEKTRİK ENERJİSİ JEOTERMALDEN SAĞLANABİLİR’

Denizli’nin, jeotermal kaynaklarını harekete geçirdiğinde bütün elektrik enerjisini bu kaynaktan üretebilir hale geleceğini anlatan Demir, şunları kaydetti: “Zorlu Enerji, çalışmalara başladı. 95 MWe’lik santralı orada başlattı. Tek olarak yapılan en büyük enerji sistemi. Onlar ikinci bir yerin araştırmasına başladılar. Şu anda yaptıklarının iki üç katı büyüklüğünde bir santral kurma çalışmaları var. Bu alanda 400-500 megawatlık enerji üretecek. Dolayısıyla şehrin tüm elektrik enerjisini buradan sağlayacak bir jeotermal enerji oluşturmamız mümkün. Bu zor bir iş değil. Bizim bütün mücadelemiz, İl Özel İdaresi’nin elindeki bu kaynakları bir an önce yatırım için piyasaya sürebilmektir.”

Toplantıda gazetecilerin haber kaynaklarından bilgi alma sıkıntısı da gündeme geldi. Vali Demir, özellikle asayiş olaylarında doğru bilginin kısa sürede basın kuruluşlarına verilmesi konusunda talimat verdiğini sözlerine ekledi.