Türkiye'de tütün üretiminde önemli bir yere sahip olan Denizli’nin Tavas, Kale ilçelerinde tütün alımları sonunda başladı. Tütünde bu yıl baş fiyat 19 Türk Lirası, fakat bu fiyata tütününü satabilen üretici sayısı sınırlı.

Denizli’nin Kale ilçesi Karaköy Mahallesi’nde Prestij firması, tütünleri 19 Türk Lirası’ndan almaya başladı. Yaz boyu gece gündüz tütünle uğraşan ve emeklerinin karşılığını almak için uğraşan üretici, geçtiğimiz yıl Şubat ayında paraların alınmaya başlandığını, bu yıl ise Şubat ayının sonuna gelinmesine rağmen henüz teslim alınmadığını ifade etti. Karaköy Mahallesi’nde tütününü 19 TL’den teslim eden üreticinin yüzü gülüyor. 

Tütünleri üreticiden teslim alan firmaların bazılarının 19 TL’den, bazılarının ise 14 TL gibi düşük rakamlarla tütün aldığı belirtildi. 

Kalede prestij tütün alımına başladı

Tütün bu yıl yüz güldürecek mi sorusuna Tavas’ın Avdan Mahallesi üreticileri, “Harcı borucunu korumuyor. Tütünün bize maliyeti 15 TL’yi buluyor. Bir de firmalar düşük fiyattan aldığında bize hiçbir şey kalmıyor. 1 torba gübre 80 TL, 1 litre mazot 5.20 TL, tütünü toplamak için tuttuğumuz yevmiyeciler günlük 80 ile 110 TL arasında çalışıyor.”  dedi.

Tavas ve Kale bölgesinde tütün alan: Prestij, Socotab, Alyans, Türkiye, Sunel isimli firmalar tütün alımlarına devam ediyor. 

Tütün üreticisi ürününü sattığı fiyatla orantılı olarak sevinecek veya üzülecek.

Kalede prestij tütün alımına başladı