HABERDENİZLİ.COM

Denizli Orman Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya; Vali Hasan Karahan, 11 'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Bilal Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Jandarma Komutan Albay Metin Düz, Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, İl Müdürleri ile komisyonun diğer üyeleri katıldı.
 
Toplantıda, ormanlık alan bakımından 590.989 ha ormanlık alanı ile Türkiye ortalamasının üzerinde olan Denizli'nin, yüzölçümünün yüzde 48'inin ormanlık alan olduğu belirtilirken, orman yangınları konusunda riskli bölgeler içerisinde bulunan Denizli'de, orman yangını sezonunda yapılacak olan çalışmalar ile ilgili kararlar ele alındı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son yıllarda çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Vali Karahan, Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarının azımsanmayacak derecede olduğunu belirtti. Çıkan orman yangınlarının büyük bir bölümünün ihmalden kaynaklandığını aktaran Vali Karahan, orman varlıklarımıza milletçe sahip çıkılması gerektiğini, ormanlarımızın hem akciğerlerimiz hem de milli değerlerimiz olduğuna vurgu yaptı.
 
Yazılı ve görsel yayın organlarında, orman yangınlarını önleyici program ve haberler yapılmasının önemine de dikkat çeken Vali Hasan Karahan yaz sezonu başlamadan önce alınacak tedbirler hakkında görüş bildirmek ve alınması gereken tedbirleri kararlaştırmak için bir araya geldiklerini belirterek; “Sahip olduğumuz kıymetlerden biri olan orman ülkemiz ve Denizli için çok önemli. Havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınlarının oluşması için elverişli zamanlar da başlamış oluyor. Bu sebepten ciddi bir orman varlığına sahip Denilzi'deki Allah göstermesin ama olası yangın durumlarını ve bu yangınlara müdahalede farklı kurum ve kuruluşların sunacağı somut katkılar ile eşgüdümün nasıl sağlanacağı noktasında fikir alışverişinde bulunmak ve kararlar almak üzere bir araya geldik. Bu sebepten sıcaklıklar iyice artmadan ve yangın mevsimi başlamadan önce ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızın olası yangın durumlarına nasıl katkılar sunacaklarının ve hangi görevleri icra edeceklerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Orman yangınlarını bu sene inşallah hiç yaşamayız temennisinde bulunuyorum. Bu toplantıda alınacak kararların hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı uzmanlar alınacak önlemler ve protokol maddeleri hakkında bilgi verdi. Ardından Vali Karahan ve kamu kurumunu temsil eden komisyon üyeleri, Denizli İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu tarafından alınması gereken tedbirleri görüşerek karara bağladı.

BUNLARI YAPANLARA CEZA YAĞACAK

Toplantıda orman yangınları bakımından riskli bir döneme girildiği,  bu dönemde Denizli sınırları içerisinde 01 Haziran - 31 Ekim 2019 tarihleri arasında ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek atılması, dilek feneri vb. adı altında satılan, havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ile kullanımının yasaklanmasına karar verildi.

1 Haziran'dan itibaren yasak olan dilek fenerlerini satan ve kullananlara yönelik yasal işlem yapılacağı kaydedildi.