Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'nce, intiharı önlemek için yürütülen çalışmalara bir yenisi eklendi. İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen eğitimde; Uzman Klinik Psikolog Seda Haran, intihar vakalarında psikososyal müdahalede bulunan sosyolog, psikolog ve sosyal çalışmacı 23 personele krize müdahale eğitimi verdi. Eğitim alan çalışanlar da olaylarda öncelikle intihar durumlarına müdahale eden 112 Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri çalışanlarına ve teşebbüs vakalarında takipleri gerçekleştiren aile hekimlerine de eğitim verecek. 

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, amaçlarının yapılacak çalışmalarla intihar olaylarını en aza indirmek olduğunu söyledi. Denizli'nin son yıllar da Türkiye'de gerçekleşmiş intihar oranlarına bakıldığında ilk 10'uncu sıralardayken geçtiğimiz günlerde açıklanan 2015 verilerine göre, 21'inci sıraya kadar gerilediğini ifade etti. Arpacı, "Amacımız bu tip eğitim faaliyetleriyle personellerimizi güçlendirmenin yanında konuya farkındalığın artırılmasını sağlayarak Denizli'de intihar oranlarını en aza indirgenmesini sağlamaktır. Yapılan çalışmalar intihar davranışında bulunan kişilerin yüzde 75'lere varan oranda çevrelerindeki insanlara intihar edeceklerini ya doğrudan söylemiş ya da ima ettikleri göstermiştir. Psikiyatrik bir hastalığın olduğu ya da daha önce psikiyatrik bir tedavi sürecinden geçildiği, daha önce intihar teşebbüsünde bulunulduğu, ailede intihar, intihar girişimi, alkol bağımlılığı ya da psikiyatrik bir hastalık geçmişinin olduğu durumlara intihar düşüncesi de eşlik ediyorsa mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınması gerekmektedir" dedi. 





İntihara meyilli kişilerin, kendini umutsuz hissettiğini, uyuyamadığını, yiyemediğini, çalışamadığını, acının bitmeyeceğine inandığını ifadeden Arpacı, "İntihar düşünceleri bir niyete ve plana dönüşüyorsa o kişi, bir an önce bir sağlık profesyonelinden yardım almalıdır. Yapılan çalışmalar aileler ve arkadaşlarla yaşanan ilişkilerin daha iyi hale gelmesi durumunda ve de daha olumlu çevresel koşullarda intihar davranışı riskinin ortadan kalkabileceğini en azından azaltılabileceğini göstermiştir. Vatandaşlarımızın bu konu da daha hassas davranacaklarına inanıyorum" dedi.