Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül hanımefendinin himayesinde gerçekleştirilen, “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasında 2. yıl değerlendirme toplantısı, 4 ülkenin devlet başkanlarının eşleri, iş, sanat, spor ve basın dünyasından davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. “Eğitim her engeli aşar” kampanyasında başarılı olan ve ödüle layık görülen ilimiz adına Vali Yavuz Erkmen ödülü Sayın Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül hanımefendiden aldı.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde gerçekleşen törene KKTC, Arnavutluk, Karadağ ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının eşleri, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Valisi Yavuz Erkmen ile Ankara, İstanbul, Düzce, Samsun, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Kahramanmaraş, Hatay, Erzurum, Konya Valileri, İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, İş, spor ve basın dünyasının temsilcileri, sanatçılar, katıldı.

Törende “Eğitim Her Engeli Aşar” konulu bir sinevizyon gösterisi yapıldı. İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, 11 yaşında görme kabiliyetini kaybetmeden önce resim ve heykellere baktığını anlatarak, “Özürlü olmak, eğitim görmek için engel değil. Ben eğer eğitim görmeseydim özürsüz bir kardeşimden farkım olmayacaktı. Biz özürlüleri neden özürsüzlerin dünyasından uzak tutabiliriz. Birçok arkadaşım özürsüz tek engel oda eğitimsizlik” dedi.

Devlet Bakanı Kavaf ise konuşmasında evde bakım projesi ile 3 bin özürlüye hizmet verdiklerini ifade ederek, aynı zamanda 4 bin 800 bakım ihtiyacı olan özürlülere hizmet götürdüklerini ifade etti.

Daha sonra Sincan İlköğretim okulunda özürlü öğrenciler “Sessiz meleklerin dansı” konulu gösteri yaptı. Gösteri sonrasında salondaki davetliler tarafından uzun süre alkışladı.

VALİLERE PLAKET VERDİ

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün eşi Hayrunissa Gül hanımefendi, konuşmasında insanlığın en önemli kazanımının insan hakkı olduğunu savunarak herkesin doğuştan gelen hakları güvence altına alındığını kaydetti. Her insanın bu güvence hakkında eşit olduğunu söyleyen Gül, “Temel hak ve özgürlük kullanımı açısından en dezavantajda olan engelli kardeşlerimizdir. Topluma yük olan anlayışı geçmişte bırakmalıyız. Engellileri tek başına bırakmamalıyız” dedi.

Hayrunissa Gül, engelliler ile ilgili bireylere pek çok görev düştüğünü hatırlatarak, Eğitim Her Engeli Aşar projesinin hem Türkiye'de hem uluslararası platformda destek gördüğünü kaydetti. Bu proje kapsamında 53 bin aile ile görüşüldüğünü dile getiren Gül, şöyle devam etti: “Engelli çocukları evlerine hapsederek koruyamayız. 2 yıllık süre içinde eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 bir artış oldu. 150 bin eğitim gören engelli sayısı 316 bine ulaştı. Bu başarı beni çok mutlu etti. Her rakamın arkasında bir engelli sevinci görüyorum. Bu proje ile 44 okul bin 316 özel eğitim sınıfı yapıldı. Bunların büyük bölümünü de hayırsever vatandaşlar yaptırdı. Kimse kendi tercihi ile engelli olmuyor. Bu engelleri yaşamak zorunda oluyor” dedi.
 
Hayrunissa Gül hanımefendi, “Eğitim her engeli aşar” kampanyasında yardımları bulunan, Ankara, İstanbul, Düzce, Samsun, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Kahramanmaraş, Hatay, Erzurum, Konya, valilerine plaket verdi. Hayrunissa Gül, ayrıca Arnavutluk, KKTC, Gürcistan, Kadaradağ first leydilerine plaket verdi.