Basın İlan Kurumu Denizli Şube Müdürlüğü’nün organize ettiği Cumartesi Buluşmaları’nın 6.’sı Denizli Barosu’nda gerçekleşti. Toplantıya Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ev sahipliği yaptı.

Denizli Barosu’nda yapılan kahvaltıdan sonra konuşan Müjdat İlhan, Denizli Barosu bünyesinde staj, adli yardım, kadın ve çocuk hakları, insan hakları, sosyal hizmet ve etkinlikler, spor, kent, çevre, kamu avukatları, sağlık hukuku, CMK komisyonları, fotoğrafçılık ve doğa, tiyatro ve Türk Sanat Müziği kulüpleri ve yayın kurulu bulunduğunu belirtti. İlhan, “Adli yardım büromuzhafta içi hergün mesai saatleri içinde hukuki yardıma ihtiyacı olup, maddi olanağı bulunmayan avukatlık hizmetinden yararlanmak isteyenlere hizmet sunmaktadır. Çoğunluğu aile hukukunu ilgilendiren 2011 yılında 377 başvuru sahibine adli yardım hizmeti verildi.” Dedi.

Avukatlık mesleğinin ve hukuk devletinin teminatı olarak görülen stajyer avukatlara, avukatlık yasası, Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliği ve Denizli Barosu Staj Eğitim Merkezi iç yönetmeliği uyarında oluşturulan staj komisyonunun Denizli Barosu Staj Eğitim Merkezinde her hafta avukatlık mesleğine hazırlık eğitimi verdiğini belirten Başkan İlhan,  “Baromuz, toplumun sorunların çözüm arayarak, özellikle kadın ve çocuk hakları konusunda sosyal sorumluluk sahibi öncü ve örnek bir kurumdur. İlerleyen günlerde şiddet mağduru kadın var çocuklara yönelik projelerimizi de hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Türkiye’de yargı neden ağır işliyor
Yargının hızlanması için bir çok yöntem denendiğini fakat bu yöntemlerin meslek örgütleriyle, barolarla görüşülmeden kamuoyuyla paylaşıldığını, bunun yanlış olduğunu belirten İlhan, “Bir yıl içinde bütün davalar bitecek diye bir söylem olamaz, her davanın kendine göre değişik aşamaları var, mesela bir hakime yıllık 3000 dava düşüyor, elinde poşetlerle evine dosya götüren yargıçlar var, bu adamın hiç mi başka işi olmayacak, yargının hızlanması için 1 yıllık 5 yıllık planlar yapamazsınız en az 50 yıllık plan ve programların yapılması gerekiyor. Bu projelerde uygulayıcılardan da bilgi alınması gerekiyor. Meslekten komisyonlarda temsilci olması projelerin uygulanabilirliği açından önemli. Avrupa standartlarında bir yargı sisteminin ülkemizde olması için 120 bin hakim savcı, avukat ve personelin olması gerekiyor. ” dedi.

Denizli'de yerel basın desteklenmeli
Gazetelerin tirajlarının artması için bütün kurumların abone olmasının, aslında herkesin gazete alması gerektiğini ifade eden İlhan, “Gazeteciliğin zorluklarını biliyoruz. Baskılar altında yayın yapmaya çalışan gazetelere destek olunması gerekiyor. Biz baro olarak danışan her gazeteciye yardımcı olmaya hazırız. Ama gazetelerin de göstermelik bir avukat yerine maaşlı, birer hukuk adamının olması gerekiyor.” dedi.

Denizli Barosuna Teşekkürler...
Denizli Basın İlan Kurumu Müdürü Halit Peltek, Cumartesi Buluşmaları’nın 6.’sını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Halit Peltek, “Cumartesi Buluşmaları’nı her 15 günde bir gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu kez Denizli Barosu’nda yaptık. Bize evsahipliği yaptıkları için Başkan Müjdat İlhan beye ve Denizli Barosu’na teşekkür ediyoruz.” dedi.