26 Mayıs 2017 tarihinde, MySoho Lounge&Brasserie’de gerçekleştirilen “AB ve Sivil Toplumculuk” konulu söyleşiye, Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Melek Sözkesen ve Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve KAGİDER Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Meryem Salman konuşmacı olarak katıldı.  

Amsterdam’da yıllarca yaşamış biri olarak Meryem Salman, Avrupa ile Türkiye’nin sivil toplumculuk konusunda hangi noktalarda farklılaştığına değinirken,  Avrupa’da gönüllülüğün bir tercih olarak değil, bir bilinç olarak topluma çok küçük yaşlarda kazandırıldığını dile getirdi.  Herhangi bir okula ya da işe başvururken kişilerin gönüllülük konusundaki çalışmalarının ciddi bir kıstas olduğunun altını çizen Salman,  aslında “imece” kavramının kültürümüzün bir parçasıyken sivil toplumculuğun temelini oluşturduğunu belirtti. Sivil toplumculuk konusunda ülkemizde halen olumsuz önyargılar olduğunu ve tabandan yayılan bir bilinç bulunmadığını ifade eden Salman, gençlere bu konuda büyük iş düştüğünü söyledi. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde gerçekleştirilen projeler ile sivil toplum kuruluşlarının yapılarında iyileşmelerin sağlandığını ve bunun memnun edici bir gelişme olduğunu belirten Salman, her konuda olduğu gibi sivil toplumculuğun da sistemli bir disiplin içinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. 

Başarılı bir girişimci olmasının yanı sıra sivil toplumculuk konusundaki çalışmaları ile de örnek bir aktivist olan DEGİAD Başkanı Melek Sözkesen ise ülke olarak var olan potansiyelimizi yeterince kullanamadığımızı belirtirken yaşadığımız coğrafyanın konumunu avantaja çevirmemiz gerektiğini ifade etti. Gençlerin apolitik olmadan sorgulamaları gerektiğini ve değişimin tabandan başlamasının doğru olduğunu belirtti. Sivil toplumun siyaset üstü bir kavram olması gerektiğinin de altını çizen Sözkesen, gençlerin bu alanda aktif olmalarının son derece önemli olduğunu ifade etti. 

Türkiye’de sivil toplumculuğun önündeki engellerden, Türkler ile Avrupalıların kültürel farklılıklarından gençlerin izlemesi gereken doğru stratejilere kadar birçok konunun tartışıldığı etkinliğe gençler aktif katılım gösterdi.