İstanbul, Ankara ve İzmir’in gayri safi milli hasılanın onda dördünü kapsadığının tespit edildiği araştırmada ihracatta ilk 10’da yer alan listeye 12. sıradan girebildi. Denizli milli hasılası 12 milyar 483 milyon dolar olarak hesaplandı. 

Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Araştırmacılarından Seda Başıhoş tarafından yapılan çalışmada, gece ışıkları verisinin ekonomik büyüklüğün ölçümünde güvenilir ve güçlü bir veri kaynağı olduğuna dikkat çekilerek, “GSYH değerleri hesaplanmayan ya da eksik hesaplanan alt bölgeler için temsil gücü yüksek bir ölçüm sunmaktadır. Gece ışıkları verileri ekonomik aktivitelerin ölçümü için yakın bir temsil oluşturduğu gibi, nüfus hareketleri, şehir dinamikleri ve bölgesel gelişmişliklerin ölçümünde de kapsamlı bir çalışma alanı sunmaktadır” denildi.  Çalışmada, 2001 ile 2013 yılları arasında illerin reel GSYH’leri hesaplanmış ve karşılaştırıldı.

Araştırma sonuçları vakfın internet sitesinde açıklandı. Yapılan açıklamada Türkiye’nin en büyük üç şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’in Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılasının 10’da 4’ünü karşıladığı belirtildi. Türkiye’nin toplam hasılasının 654 milyar 60 milyon dolar olarak hesaplandığı araştırmada bu üç ilin milli hasılası ise 221 milyar dolar olarak hesaplandı. Listede İstanbul 117 milyar dolar ile ilk sırada, İzmir ile Ankara’da 52 milyar dolara yaklaşan hasıla ile az bir farkla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.



İHRACAT TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Türkiye’de en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında Nisan ayında ihracat rakamlarında yüzde 0,22’lik bir değişimle yükselişin yaşandığı tek il olan Denizli, ihracattaki potansiyelini bu listeye yansıtamadı. 2015 yılında 2,8 milyar dolar ihracatı ile Türkiye’nin en güçlü illeri arasına giren Denizli, yapılan araştırmada 12 milyar 483 milyon dolar ile 12.sırada yer aldı. Denizli’nin ihracattaki 8.sıradaki yerinden 12.sıraya düşmesinde en etkili faktörlerinin başında ise turizm sıkıntısının geldiği sanılıyor. Öyle ki ihracatta adı bile duyulmayan Muğla’nın turizm sayesinde araştırma sonuçlarına göre 10 milyar dolar milli hasılaya sahip olduğunu belirlendi.