HABERDENİZLİ.COM

Denizli'de 2020 yılı ihracat rakamları açıklandı. 2019 yılı aralık ayında Türkiye'nin ihracatı yüzde 16 oranında artışla 17 milyar 844 milyon Amerikan Doları oldu. 2020 yılının genelinde ise toplam ihracat 169,5 milyar Amerikan Doları olarak gerçekleşti.

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, "Aralık ayında, DENİB üyeleri tarafından yapılan ihracat yüzde 31,8 oranında arttı ve 250 milyon Amerikan Doları olarak kaydedildi. Ocak-Aralık 2020’de ise DENİB üyelerince gerçekleştirilen ihracatın 2 milyar 401 milyon Amerikan Doları olduğunu görüyoruz.

TİM tarafından kaydedilen Denizli ihracatı ise Aralık ayında yüzde 31,8 oranında artarak 331 milyon Amerikan Doları’na ulaştı. 2020 yılında Denizli ihracatı, 3 milyar 191 milyon Amerikan Doları’nı aştı. Böylelikle, ilimiz 2019 yılındaki ihracat değeri olan 3 milyar 183 milyon Amerikan Doları’nı geride bırakmış oldu ve ihracatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,25 artırmayı başardı.

2021’e Çok Daha Umutlu Bir Şekilde “Merhaba” Diyoruz

Mart ayının ikinci yarısında başlayan, nisan ve mayıs aylarının tamamında devam eden pandemi koşulları ihracatımızı olumsuz etkilemişti. Bu aylarda ihracat pazarlarımızın neredeyse hepsi kapanmıştı. Avrupa Birliği başta olmak üzere; ABD ve İngiltere’nin ithalat taleplerinde önemli derecede azalma mevcuttu. Ocak-Mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde ihracatımız yüzde 20’nin üzerinde azalış göstermişti. 
Ancak haziran ayıyla birlikte başlayan artış ivmesini yıl boyunca sürdürdük ve ihracatımızı 7 ay üst üste artırmayı başardık. Bu ayların birçoğunda güçlü çift haneli artışlara imza atarak ihracat rekorları kırdık. Bu sayede; çok iyi başladığımız ama pandeminin ihracatımız üzerindeki etkisiyle kayıp olarak nitelendirilebilecek 2020 yılını, ihracat deneyimimiz ve ihracatçılarımızın dinamik yapısı sayesinde pozitife döndürdük. Bu zorlu yılı ihracat artışıyla noktalamamızı sağlayan tüm ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi 

sunuyoruz. Aralık ayında gelen güçlü artışlarla birlikte, 2021’e çok daha umutlu bir şekilde “merhaba” diyoruz.

Lider Sektör Tekstil-Konfeksiyon 2020’de 171 Ülkeye İhracat

2020 yılında DENİB üyelerince yapılan ihracat baz alındığında lider sektör tekstil ve konfeksiyon oldu. 1 milyar 287 milyon Amerikan Doları değerinde ihracata imza atan sektör, DENİB’in toplam ihracatından yüzde 53,5 oranında pay aldı. Ardından gelen elektrik-elektronik sektörü 376 milyon Amerikan Doları değerinde ihracatla yüzde 15,7 paya sahip olurken; demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracat değeri 221 milyon Amerikan Dolarına, madencilik sektörünün ihracatı ise 144 milyon Amerikan Dolarına ulaştı. Böylece, demir ve demir dışı metallerin toplam ihracat içindeki payı yüzde 9,2, madenciliğin payı ise yüzde 6 oldu.

2020’de ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı ise 171 oldu. İlk sırayı 359 milyon Amerikan Dolarıyla İngiltere alırken; ikinci sırada 291 milyon Amerikan Dolarıyla Almanya, üçüncü sırada 231 milyon Amerikan Dolarıyla ABD, dördüncü sırada 143 milyon Amerikan Dolarıyla İtalya ve beşinci sırada 125 milyon Amerikan Dolarıyla Hollanda yer aldı.

Virtual Hometex Turkey İçin Artık Gün Sayıyoruz

12 Ocak 2021 Salı günü başlayacak ve 17 Ocak 2021 Pazar gününe kadar devam edecek olan, ülkemizin ev tekstili sektöründeki ilk sanal fuarı konumunda bulunan Virtual Hometex Turkey için artık gün sayıyoruz. Ticaret Bakanlığımızın destekleri, DENİB ile Denizli Sanayi Odası işbirliğiyle, Messe Frankfurt paydaşlığında düzenleyeceğimiz sanal fuar için çok heyecanlı olduğumuzu belirtmek istiyorum.
ABD, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Rusya’dan alıcılarımızı fuara davet ettik. Denizli, İstanbul ve Bursa’dan ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalarımız fuarda katılımcı olarak yer alacak."