KONYA (CİHAN)- Hafta sonu yapılacak milletvekili seçimine sayılı günler kala oy pusulalarının geçersiz sayılması için bazı hilelerin yapılacağı yönündeki söylentiler, hukukçuları harekete geçirdi. Konya Denge Hukukçular Derneği, vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Kamuoyunda ve internette oy pusulalarına yönelik bazı hilelerin yapılarak oyların geçersiz sayılacağı söylentisi hızla yayılıyor. Denge Hukukçular Derneği, her seçim öncesi halk iradesini sekteye uğratmaya yönelik seçim hilelerine başvurulduğunu anımsattı. Vatandaşları dikkatli olmaya davet eden dernek, demokrasilerin olmazsa olmaz koşullarından olan seçimlerde kullanılan bir oyun, bir kısım kötü niyetli kişilerin hileleri ile geçersiz sayılabileceği uyarısında bulundu.

Denge Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Ramazan Aslan, yapılacak en küçük bir hilenin halk iradesinin sağlıklı şekilde sandığa yansımasının önüne geçebileceğini kaydetti. Seçmenlerin, oylarını sandığa atmadan önce mürekkep, çizik, yırtık gibi hileli eylemlere karşı uyanık olunmasını isteyen Başkan Aslan, “Vatandaşlarımız, oyunu kullanmadan önce tercih mührünü basıp, zarfa yerleştirmeden ve sandığa atmadan önce mutlaka oy pusulalarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, kasıtlı ve hileli fiillerle, işaretlenmiş veya mürekkep lekeleri ile parmak izleri bırakılmış oy pusulaları geçersiz sayılacak ve kullandığınız oy heba edilmiş olacaktır.” dedi.

Yapılabilecek hileleri bir örnekle açıklayan Denge Hukukçular Derneği Başkanı Aslan, bazı sandık görevlilerinin bilerek ya da bilmeyerek tek bir hareketle oy pusulasını geçersiz hale getirebileceğine dikkat çekti. Başkan Aslan, “Oy kullanacak olan vatandaş uzaktan gelirken, pusulayı teslim edecek görevli, vatandaşı kılığından kıyafetine, bıyığından sakalına kadar çok ince bir şekilde süzüp, eğer kendi düşüncesinden olmadığını kestirdiği birisi ile karşı karşıya ise imza attırmak için daima elinde tuttuğu kalemi ile oy pusulasını vatandaşa teslim ettiği sırada arka tarafına "ufacık" bir çizik atar veya parmaklarını önceden mürekkebe daldırarak pusulayı alırken verirken mürekkeple işaret bırakır. Tüm bu olanlardan habersiz olan vatandaş seçimini yapar ve oyunu sandığa atar. Oy sayım işlemleri sırasında pusulalar önlü arkalı kontrol edilir. Bu sırada arka tarafta tespit edilen o küçük, önemsiz gibi görülen çizik veya mürekkep izi sebebiyle oy geçersiz sayılır. Çünkü her türlü işaretli oy pusulaları geçersizdir. İşte bu yüzden oyunuzu kullanmadan önce oy pusulasının temizliğinden mutlaka emin olun.” uyarısında bulundu.

Konya İl Seçim Müdürü Ahmet Kiraz ise seçimlerde hiçbir görevlinin hile yapamayacağını söyledi. İnternet sitelerinde ve kamuoyunda dolaşan bazı söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Kiraz, bu seneki mühürlerin mürekkebinin dağılan ve temas ettiği yüzeye bulaşan türden olmadığını anlattı. Ahmet Kiraz, “Kesinlikle seçimlerde kullanılacak mühürlerin mürekkebinin dağılması mümkün değil. Bu sene ilk defa dağılmayacak bir mürekkep kullanılacak. Tüm vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Kimse oy pusulalarına yönelik bir hile yapmaya cesaret edemez. Ederse de hukuki çerçevede karşılığını görür. Seçmenlerimizin aklını karıştırmaya yönelik söylentilere kimse itibar etmesin.” dedi.
CİHAN