A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ali İhsan Tuzcu, Bayramyeri’nde patlamanın meydana geldiği işyerini gerektiği gibi denetlemeyen başta belediyeler olmak üzere bakanlığa kadar bu tür işyerlerini denetlemekle sorumlu bütün kurumların patlamadan sorumlu olduğunu söyledi. 
Cuma günü Bayramyeri Meydanında meydana gelen patlama sonrası kurumların birbirini suçladığına dikkat çeken A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ali İhsan Tuzcu, patlamanın ilk sorumlusunun işyerlerini denetleyen belediyelerin olduğunu belirtti. Tuzcu, devletin sigortalı işçi çalıştırmayan işyerlerinin denetimini belediyelere verdiğini ifade etti. Belediyelerin bu tür işyerlerini denetlemede eksik kaldığını aktaran Tuzcu, “Burada asıl denetim görevi belediyelerde. Devlet makine mühendislerine de bu tür yerleri denetleme görevi veriyor fakat makine mühendislerine kaynak aktarılmadığı için denetimler yapılamıyor” dedi. 
Sigortalı işçi çalıştırmayan küçük işletmelerde devletin iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu şartı aramadığını ifade eden Tuzcu, “Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığının eksik olduğu çok büyük alanlar var.  Ülkemizdeki iş güvenliği uzmanlığı konusunda baştan gelen sorunlar vardır.
Ülkemizde bakanlığın AB uyum yasaları çerçevesinde erkenleştirilip bir an önce yapılmaya çalışılan bir statüdedir. Ancak bunu yaparken gerekli altyapı olmadığı için bir eksiklik var. Sonuçta ortaya şu çıkıyor herkes kendi üstündeki sorumluluğu karşı tarafa atmak istiyor.  Aslında işin gerçeği işçiyi korumak işin kalitesini arttırmaktır. Avrupa’da bu var ama ülkemizde bu yok. Ülkemizde sadece kanun gereği yapmak için sorumluluklarını atmak istiyor. Herkes üstündeki sorumluluğu atınca ortada kalan ve mağdur olan çalışan oluyor. Aslında ortada çok büyük bir yanlış var. İşveren iş güvenliği uzmanını çalıştırarak ekstra maliyet binecek diyor fakat işyerindeki güvenlik işin kalitesine de pozitif etki yaratacaktır. Kısacası işveren maliyetten kaçarak iş güvenliği uzmanlığından kaçıyor. Devlet bunu biliyor fakat yasalar gereği bunu zorunlu kılıyor fakat denetimini yapmıyor. Sonuçta herkes sorunlardan haberli fakat kimse kimseye şu sorun var diyemiyor hatta demiyor. Ortada kalan işçi oluyor. İşçi para kazanmak için gerektiğinde sigortasız çalışıyor. Bu devletin ayıbıdır. Devlet bunu bildiği halde duruma el koymadığı sürece durum asla çözülmeyecektir” dedi.