Çocukların yaşadığı su korkusuna karşı aileler çaresiz kalabiliyor. Problem haline dönüşen su korkusunu anlatmanın bazı yolları var.

Uzman Pedagoglar çocukları suya alıştırmak için önce küçük mekanlarda banyo yaptırılmasının gerektiğini söylüyor. Uzmanlar çocukta korkuların (düşme korkusu hariç) sonradan geliştiğini bu korkuların gelişmesinde çevresel uyarıcıların etkili olduğunu söylüyorlar.

Uzmanların verdiklere bilgilere göre sudan korku anne babanın ve diğer ebeveynlerin yanlış tutum ve yaklaşımlarından kaynaklanabileceği gibi çocuğun karşılaştığı herhangi bir durumdan da kaynaklanabilir. Öncelikle çocukların küçük mekanlarda banyo yapması sağlanmalı ve su nefes almalarını engelleyecek şekilde temas ettirilmemelidir. Su çocukların dış dünyayla ilişkilerini kesecek yoğunlukta ve güçte olmamalı.


Çocukları su korkusundan kurtarmanın yolları

Çocuğunuz su korkusu suyu sevip sevmemesiyle alakalı bir durum değil. Çocuğunuz suyu sevsede denizden korkabilir. Çocukta sebep olan deniz korkusu denizin sonunun görünmemesinden kaynaklı olabilir. Bu korkunun atlatılmasının ilk yolu çocuğun sahilde vakit geçirerek alışması sağlanması ve direk suyun içerisine sokulmaması. Çocuğun denize girmek için kendisini hazır hissetmesi önemlidir.

Havuzlara girmeden ise öncelikle seyretmesi, kenarda oynatılması sonra havuza girmesine dikkat edilmelidir. Çocuğunuz suya ilk girerken yüzde yüz güvenebileceği bir ebeveynle tensel temas halinde olmalı, sonra kademe kademe suya yaklaştırılmalıdır. Bunları yaparken devamlı konuşmalı ve güven verilmeli ve kesinlikle zorlanmamalı, olumsuz bir deneyim yaşamaması için önlemler alınmalıdır.




Sena KURU