Fransa Senatosu'nun 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etmesine ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan sert bir eleştiri geldi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD Dışişleri Bakanlığı personeliyle katıldığı toplantıda bir katılımcının, 'Fransa Senatosu'nun yasa teklifini kabul etmesini hatırlatarak, ABD'nin bu olayları neden 'soykırım' olarak kabul etmediği'' şeklindeki sorusunu yanıtladı.

'Bizim en büyük güçlerimizden biri, ifadeleri suç kapsamına sokmamamız. İnsanlar bu ülkede istedikleri hemen hemen her şeyi söyleyebilir ve yapabilirler'' diyen Clinton'ın bu sözleri katılımcılardan alkış aldı. Clinton, şöyle devam etti:
'Fransa gibi yakın dost ve müttefiklerimiz dahil olmak üzere diğer ülkelerin farklı standartları, tarihleri olabilir. Ama biz, ifadelerin suç sayıldığı bir yoldan asla yürümeyeceğiz. Sanırım bu konunun her zaman, siyasi olmaktan çok tarihsel bir tartışma konusu olarak görüldüğünü söylemek adil olur, ki doğrusu da bu. Bence ABD hükümetinin sergilemesi gereken duruş bu olmalı, çünkü ne kadar korkunç bir olay olursa olsun, ne kadar yüksek derecede hassasiyetleri temsil ederse etsin, tarihsel konuları çözmek için hükümet gücünü kullanmaya çalışmak, bana göre çok tehlikeli bir kapıyı açar.''

KANIT TOPLAYIN
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, konunun taşıdığı hassasiyetin farkında olduğunu belirterek, 'Nihayetinde insanların kararlarını kendilerinin vereceğini ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini'' söyledi. Bakan Clinton, ''Ancak herhangi bir tartışmalı tarihsel çekişmenin hangi tarafında olurlarsa olsunlar, herkesi fikir diyaloğuna girmeye teşvik etmeliyiz. Kanıt toplayın, tezlerinizi ortaya koyun ve diyaloğa istekli olun. Bu konuda da böyle olması gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

İnkar yasası aptalca
FRANSA eski Başbakanı Dominique de Villepin, soykırımı inkarı suç sayan yasa teklifiyle ilgili olarak Sarkozy yönetimini sert bir dille eleştirdi. Nisandaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Sarkozy'ye karşı yarışacak olan de Villepin, France 24 televizyonunda katıldığı bir programda, yasa teklifini 'seçim tasarısı' olarak nitelendirdi. Dominique de Villepin, 'Türkiye Fransa’nın dostu bir ülke. Türkiye gelişen ekonomisi ve diplomasisiyle büyük bir ülke. Bu yasa bence aptalca. Fransa'nın böyle bir yasa yapma yetkisi yok.
O zaman Cezayir sorunu gündeme geldiğinde ne olacak? Ermeni Soykırımı konusu bu şekilde ele alınmamalıydı. Bu konu tarihçilerin işi siyasilerin işi değil. Fransa parlamentosu tarihçilerin işini yapması doğru bir yaklaşım değil' dedi.

Kaynak: samanyolu haber