Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, TRT Haber kanalında yayınlanan ve Deniz Dünyaoğulları Hünler’in sunduğu “Gündem” programın canlı yayın konuğuydu. Çevre konusunun ele alındığı programda Denizli Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan çevresel yatırımlarını anlatan Başkan Zolan, “ Bu dünya bize emanet, gelecekten bir miras aldığımızdan daha güzel ve daha iyi bırakma zorunluluğumuz var. İşte bu sebepten dolayı çevresel yatırımlar bizim önceliğimiz. Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanını taşımanın verdiği gururla çevreye olan duyarlılığımızdan asla taviz vermeyecek geleceğe çevre ile bütünleşmiş yaşanılası bir kent bırakmak için var gücümüz ile çalışacağız” dedi.
Denizli Belediyesi Katı Atık Tesisleri’nde gerçekleştirilen canlı yayında belediyenin çevre politikasına ilişkin bilgiler veren Başkan Zolan şu görüşlere yer verdi: “ Dünya’da ekonomik krizler, siyasi krizler olabilir. Bu krizler mutlaka bir gün sonlandırılır, bertaraf edilir. Ama çevresel krizler olduğunda o krizi sonlandırmak ve geriye dönüş sağlamak mümkün olmayabilir. Bu hassasiyeti bilen bizler Denizli’de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Şuan içinde bulunduğumuz tesis bunun en güzel örneği. Biz vahşi depolama yerine düzenli depolama sahamızda çöpleri bertaraf ediyoruz. Hatırlayın geçmişte çöp depoları patladı, onlarca insanda o çöplerin altında kaldı. Biz ise bu alanda çöplerden oluşan bir damla suyun bile toprağa karışmasının önüne geçiyoruz. Çöplerin etrafa koku yaymasını, diğer canlı türleriyle çevreye mikropların saçılmasını engelliyoruz. Denizli’nin birçok bölgesine hizmet veren bu alanda günde 700 ton çöp bertaraf ediliyor. Türkiye’de örnek gösterilen bu uygulama ile 300 dönümlük alanda sadece çöp depolamıyor çöplerin çevre ile olan temasını keserek ortaya çıkan metan gazından elektrik üretilmesini de sağlıyoruz. Bu aynı zamanda ekonomik bir kazanç. Bu kazancın ortaya çıkmasında ise en büyük teşekkür tabi ki Denizlililerin. Çöpler buraya gelmeden önce halkımız tarafından ayrıştırılıyor. Plastik, cam, kağıt, metal ve evsel atık olarak ayrıştırılan çöpler geri dönüşüme kazandırılarak ayrıca bir katma değer yaratıyor. Ayrıca yine burada tıbbi atıklar başka bir bölgede sterilize edildikten sonra depolanarak bertaraf ediliyor. Biz tüm bunları geleceğe temiz bir çevre bırakmak için yapıyoruz. Tüm canlılara saygımız gereği bunları yapıyoruz.”

Çöpten elektrikte üretiliyor gübre de

Aynı zamanda Denizli Belediyesi Katı Atık Tesisleri’nde park bahçelerden biçilen çimlerin, budanan ağaç dallarının ve pazaryerlerinden toplanan organik atıkların işlenerek gübre elde edildiğini dile getiren Başkan Zolan, konuşmasına şöyle devam etti: “ Bu tesis çok amaçlı bir tesis. Burada hiçbir çöp heba olmaz. Park bahçelerden biçilen çimler, budanan ağaç dalları ve pazaryerlerinden toplanan organik atıklar özel bir takım işlemlerden geçirilerek doğal bir gübreye dönüştürülür. Bu gübre yine park bahçelerimizde, bağcılıkta ve kültür mantarı yetiştiriciliğinde kullanılır. Yani burası örnek bir tesis. Bu tesisin işleyişinin merkezinde çevreye saygı var. Bu dünya bize emanet, gelecekten bir miras aldığımızdan daha güzel ve daha iyi bırakma zorunluluğumuz var. İşte bu sebepten dolayı çevresel yatırımlar bizim önceliğimiz. Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanını taşımanın verdiği gururla çevreye olan duyarlılığımızdan asla taviz vermeyecek geleceğe çevre ile bütünleşmiş yaşanılası bir kent bırakmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. Denizli’de yaşayan herkese çevre çalışmalarımızda bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların ödülünü bu yıl biz kent olarak aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de yaptığı değerlendirme sonucu Denizli Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanını elde etti. Bu bizim için ayrı bir onur. Ama biz ödülden ziyade geleceğe temiz bir çevre bırakmak için çalışıyor ve çalışacağız.”