Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde değişik isimlerle anılan hurmanın Denizli’de bilinen ismi cennet elması. Honaz ilçesinde son yıllarda üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği cennet elmasının toplanma süreci başladı. Yıllardır kiraz ve üzümle anılan bölgede cennet elmasından edilen gelirin her geçen yıl artış göstermesi üreticiyi mutlu ediyor. Honaz Ziraat Odası’na kayıtlı olarak 7 bin dönüme yakın alanda cennet elması üretimi yapılıyor. Pandemi sürecinden etkilenmeyen üretici gerek yaş olarak gerekse kurutarak cennet elmasını değerlendirmeye çalışıyor.

Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek de üreticilerle bir araya gelerek, cennet elmasının en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışma yürütüyor. Honaz’da 7 bin dönüme yakın alanda yapılan üretimin Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşıladığını belirten Hasan Yelek, ‘’ Geçtiğim yıl 12 bin ton civarı bir rekoltemiz vardı. Bu yıl sıcaklardan ve bazı değişken etkenlerden dolayı 10 bin tonluk bir rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaş cennet elması 2.5 TL iken bu yıl 3.5 TL’den satılıyor. Yine kurutulmuş cennet elması geçen yıl 25 TL iken bu yıl 30-35 TL’den satılması bekleniyor. Üreticilerimiz yaş cennet elmasının yüzde 30’una yakınını kurutarak tüketiciyle buluşturuyor’’ dedi.

Önümüzdeki günlerde fiyatların düşmemesi için çaba gösterdiklerini kaydeden Yelek, ‘’ Üreticilerimiz genel olarak fiyatlardan memnun. Geçen yıla göre fiyatların belli bir seviyenin üstünde olması üreticilerin işlerine daha çok sarılmasına sebep oluyor ve ortaya daha güzel ürünler çıkıyor. Üreticilerimizin bu memnuniyeti ve hassasiyetiyle birlikte aslında ülkemize de önemli bir gelir sağlıyoruz’’ diye konuştu.

Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, özellikle pandemi dönemine üretimin ve üreticinin değerinin bir kat daha anlaşıldığını, üreticilerin pandemi sürecinde dahi tarla ve bahçelerinde çalışarak üretime devam ettiğini kaydetti. Ayrıca cennet elmasının ihracatı için geçen yıl Almanya ve Dubai’ye çeşitli denemeler yapıldığını kaydeden Yelek, ilerleyen yıllarda ihracat da yapılabilmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.