Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)'nde tedavileri tamamlanan 4 caretta caretta, uydu takip cihazı takılarak denize bırakıldı.

        Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yuvalama alanları olarak bilinen kumsal alanlarda her yıl üreme periyodu içerisinde deniz kaplumbağalarının popülasyonlarının araştırılması ve korunması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılıyor. Denize bırakılan caretta carettaların doğal yaşamlarının izlenmesi amacıyla takılan uydu takip cihazları, kaplumbağalar hava almak için su yüzüne çıktıklarında sinyal göndererek nerede oldukları tespit ediliyor.

        İztuzu Plajı'nda düzenlenen törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, DEKAMER'de 4 yılda 61 caretta caretta cinsi kaplumbağanın tedavilerinin tamamlandığını belirterek, bunlardan 4 tanesine uydu takip cihazı takıldıktan sonra doğal ortamları olan denize bırakıldığını söyledi. Kaplumbağaları doğal ortamlarına bırakmanın bakanlık olarak kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Uzun, bu işe gönül veren herkese teşekkür etti.

        Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise bakanlık olarak deniz kaplumbağalarını korumaya çalıştıklarını söyledi. Burada yapılan hizmetleri her anlamda desteklediklerini vurgulayan İyimaya, "Korumak sevmekle başlar. Eğer sevgi varsa koruyamıyorsak hiçbir şeyin değerini bilmiyoruz demektir. Bakanlık olarak bu ilkemize değer vererek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu projelerin üniversitelerimiz, öğrencilerimiz tarafından takip edilmesi ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi açısından bizim için önemli bir göstergedir." dedi.

        Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Yakup Kaska da Antalya ve Muğla bölgesinden yaralı olarak gelen kaplumbağaların tedavileri tamamlandıktan sonra sırtlarına uydu takip cihazı takılarak doğal ortamlarına kavuşturulduklarını belirtti.

        KAPLUMBAĞALARIN DENİZDEKİ HAREKETLERİ UYDUDAN TAKİP EDİLECEK

        Deniz kaplumbağalarının kumsalda neler yaptıklarını bildiklerini ancak denizdeki yaşantılarını tam olarak bilmediklerini ifade eden Kaska, "Kaplumbağalar denizde nerelerde yaşıyor, nereye gidiyor, hangi sezonda nerede oluyorlar? Bunlar hakkında bilgimiz yoktu. Kaplumbağaların bu cihazlar sayesinde neler yaptıklarını, nerede olduklarını uydu üzerinden görebileceğiz." diye konuştu.

        Kaska, deniz kaplumbağalarının sadece bu ülkenin değil tüm dünyanın kaplumbağaları olduğuna vurgu yaparak, "Onlarda İrfanlar, Osmanlar, Ayşegüller, Fatihler ve Hakanlar olarak Akdeniz’de dolaşmaya devam edecekler. Bugüne kadar bizim yaptığımız çalışmalarla 13 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı taktık. Bu kaplumbağaların bir kısmı bu bölgede kaldı diğerleri ise Tunus, Mısır, İsrail ve Suriye’ye gitti. Akdeniz çanağı içerisinde dolaşıyorlar. Her yıl buraya gelmiyorlar. Erkekleri göç etmeye biliyor. Beslendiği durumlarda göç etmeyen hayvanlarımız var. Bunların önüne de geçilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar göç eden kaplumbağalar, bir yerde elle beslenmeye devam edilirse göç davranışından uzaklaşmış oluyorlar. Bu da onlara yapıla bilecek en büyük kötülüktür. Turizmde de geri tepe bilir. Bunun turizm amaçlı yapanlardan da bir an önce vazgeçmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

        Konuşmaların ardından Müsteşar Yardımcısı Uzun, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü İyimaya ve DEKAMER yetkilileri, denize girerek kaplumbağaların açık denize ulaşmalarına yardımcı oldu. Uydu takip cihazı takılan kaplumbağalara 'İrfan, Osman, Bodrum Karia ve Mustafa' isimleri verildi.