Muğla'nın Fethiye ilçesinde yumurtalarından çıkacak caretta caretta türü deniz kaplumbağaları yavrularının denize rahat ulaşabilmesi için gönüllüler sahilde nöbet tutuyor.

Haziran ayında kumsallara yumurtalarını bırakan caretta carettaların yavrulama dönemi geldi. Özellikle Dalyan ve İztuzu sahillerinde yavru carettalar bir bir denize ulaşırken, Fethiye'deki gönüllüler de bu buluşma için hazırlıklarına başladı. Denizli Pamukkale Üniversitesi ve Avusturya Viyana Üniversitesi’nden yaklaşık 24 gönüllü Çalış Plajı'nda gece gündüz carettaların yumurtlama ve yumurtadan çıkış dönemlerini takip ediyor. 18 Eylül tarihine kadar plajda görev yapacak gönüllüler, 24 saat boyunca değişimli olarak gruplar halinde nöbet tutuyor.

Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenim gören Fatih Polat ve Musa Asmaz, Öğretim görevlisi Yakup Kaska gözetiminde Çalış, Yanıklar ve Akgöl plajlarında gönüllü nöbet tuttuklarını açıkladı. Bu 3 bölgede 34 ayrı Caretta Caretta yuvası tespit ettiklerini kaydeden öğrenciler, Çalış plajında bulunan 8 yuvadan çıkacak yavruların denize ulaşması için eylül ayına kadar bekleyeceklerini kaydetti. Yuva sayısının her geçen yıl azaldığına dikkat çeken Fatih Polat, "Ben 3 yıldır Çalış'a geliyorum. Fakat yuva sayısı her geçen yıl azalıyor. Geçen yıl Çalış'ta 12 adet Caretta Caretta yuvası vardı. Bu yıl bu sayı 8'e düştü." dedi.

Gönüllü öğrencilerden Musa Asmaz da anaç caretta carettaların yumurtlamak için gece saatlerini tercih ettiğine dikkat çekti. Çalış plajının gün içerisinde ve akşam saatlerinde insanlar tarafından ziyaret edildiğine değinen Asmaz, bu nedenle carettaların Çalış plajını terk etmeye başladığını söyledi.