Alternatif ürün olarak Çal ilçesinden sonra yayla serasında domates üretimine başlayan Çamelili çiftçiler ürünlerini güneşten ürettikleri elektrik enerjisiyle kuyulardan çektikleri suyla sulayacaklar. İlçede ilk yayla serasını Kolak Mahallesi’nde kuran Adem Adak, toplamda 50 dekarlık seralarını 8 panelle çalıştırdıkları 1.5 beygirlik dalgıç pompa sayesinde 50 metre derinlikteki kuyudan saatte 6 ton su çekerek sulayacak. Yaklaşık 12 bin TL’ye mal olan sistem güneşten ürettiği elektrikle seranın sulamasını yapıp bir yılda kendini amorti edecek. Sistemin kurulumunu yapan Pamsolar Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaplan, tamamen ihracata gidecek yayla serasında üretilen kaliteli domateslerin güneşle sulanacağını söyledi.

Bölgedeki çiftçilerin artık katma değeri yüksek ürünlere yöneldiğini, yerleşim yerlerine uzak bölgelerde ise sulamada ağırlıklı olarak güneş panellerinin tercih edildiğine dikkat çeken Kaplan, “Ürettiği tarım ürünleriyle unlu Çameli ilçesinde yayla seracılığı da hızla ilerliyor. Bölgede yaptığımız çalışmada seraların özellikle enerji ihtiyaçlarının olduğunu belirledik. Yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde ise özellikle sulama suyu ve kuyularından su çekilmesiyle ilgili elektrik enerjisi ihtiyacının büyük olduğunu tespit ettik. Yerleşim bölgesine uzak olan yayla seralarında su ihtiyacını 8 panelle kurduğumuz akülü sistem enerji kaynağıyla çözüyoruz. Günlük 8 saat güneşlenmeyle gün boyu 1.5 beygirlik dalgıç pompayı çalıştırıp, yaklaşık 50 metre derinlikteki kuyudan suyu çekip serada dikili domateslere veriyoruz” dedi.

İki günde teslim dağlık arazilerle bu tür akülü güneşten elektrik üretimi yapan sistemin iki iş gününde kurulup tesliminin yapıldığını belirten Kaplan, “Çameli ilçesi konumu itibariyle dağlık bir bölge. Su kaynaklarının bol olduğu ilçede rakım nedeniyle sulama suyu kullanımı çok az. Kuyular çok ama kuyudaki suyu tarlalara seralara aktaracak sistem yok. Çiftimizin imdadına biz yetişiyoruz. Bölgede yaptığımız incelemenin ardından iki iş gününde istenilen sistemi anahtar teslimi kurup teslimatını yapıyoruz. Çiftçilerimiz için artık sulama suyu sıkıntı olmayacak. Çok ucuza kurduğumuz sistem zaten bir iki yıl içinde kendi parasını çıkartıyor. Çiftçilerimiz güneşten ürettikleri enerji ile çevreye zarar vermeden bol ve kaliteli üretimlerine devam ediyor” dedi.