64'üncü Hükümet Programı'nda ve 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan hususların gerçekleştirilmesi amacıyla hazırladıkları Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı bugün veya en geç yarın TBMM'ye sunacaklarını ifade etti. Tasarıda, Eylem Planı'ndaki vaatlere ilişkin 13 maddede düzenlemenin yer aldığının anlatan Elvan, reform ve vaatlerin hayata geçirilmesi noktasında bütün Bakanlıkların yoğun bir çaba içerisinde olduğunu belirtti. Elvan, reformlar kapsamında kişisel verilerin korunması, ayrımcılıkla mücadele ve Türkiye İnsan Hakları Kurumunun güçlendirilmesine yönelik çalışmaları da tamamladıklarını bildirerek, bunları da yakında TBMM'ye sevk edeceklerini söyledi. 

"Polislerin ek göstergeleri yükseliyor"

Elvan, TBMM'ye sevk edilecek kanun tasarısı hakkında bilgi vererek, "Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca Gelir Vergisi muafiyeti sağlanacak. Bir diğer düzenlememizle basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından vergi alınmayacak" dedi.

Tasarının hayata geçmesiyle öğrenim gören gençlerden pasaport harcı alınmayacağını belirten Elvan, "Ayrıca kadınlarımıza yönelik de çalışmalarımız var. Özellikle çalışan kadınlarımızın doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirici 3 farklı düzenlememiz var" ifadelerini kullandı.

Elvan, tasarı ile polisler ve uzman erbaşlara da iyileştirme yapacaklarını belirterek, polisler ve uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergelerinin 3 bine çıkarılması ve polislerin emniyet hizmeti tazminatını da yüzde 25 artıran düzenlemeyi hayata geçireceklerini anlattı.

Bir başka önemli düzenlemenin ise muhtarlara yönelik olacağını dile getiren Elvan, muhtar maaşlarını bin 300 liraya yükseltecek düzenlemenin hayata geçirileceğini söyledi.

Elvan, tasarı çerçevesinde emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisinin de kaldırılacağını bildirdi.

Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel sağlık Sigortası giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapılmaksızın ve prim almaksızın devlet tarafından karşılanmasının sağlanacağını belirten Elvan, "51 ilde uygulanan bir düzenlememiz var. 10'dan fazla işçi çalıştıran işyerlerimize yüzde 6 oranında işveren sigortası primi indirimi yapılıyor. Buradaki 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldırıyoruz" diye konuştu.

Çalışan kadınlara kolaylık

Tasarı kapsamında ayrıca çalışan kadınlara doğuma bağlı ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak. Tasarı ile 65 yaş aylığı alan yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın, maaşlarını kesintisiz almaları sağlanacak. Tasarı ile yemde ve gübrede KDV'nin kaldırılması da planlanıyor.