Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir süre önce kurularak faaliyete başlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) kentin kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmalar ile tarihi dokuya sahip çıkıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyete geçen KUDEB, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tespit edilmiş tarihi binaların tadilat, onarım ve restorasyon gibi çalışmaları yaparak kültürel mirasın korunması adına çalışmalar yapıyor.
Denizli'deki tarihi yapılar başta olmak üzere mezarlık, türbe ve camilerde de çalışmalar yapan Denizli Büyükşehir Belediyesi KUDEB, kurulumunu tamamlamasının ardından çeşitli projelere başladı. Laodikya Kilisesi Yürüme Yolu Projesi, İlbade Mezarlığı'nda bulunan Şirvani Türbesi ve Ali Kahya Türbesi'nin restorasyon çalışması, Saruhan Camii şadırvan yapımı gibi tarihi dokuyu koruyacak çalışmalara imza atacak Denizli Büyükşehir Belediyesi KUDEB, ayrıca Sarnıç, Horasan ve Bereketli restorasyon uygulamaları ile Servergazi Türbesi restorasyon ve çevre düzenlemesi işlerini yapacak.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin tarihe verdiği değerin Türkiye'ye örnek olduğunu belirterek, 2008 yılında işletmesi ve kazı sorumluluğu devralınan Laodikya Antik Kenti'nin ülkede bir ilk olduğunu, antik kentte 7 yılda binlerce eserin gün yüzüne çıkarıldığını hatırlattı. Ayrıca Denizli'de yıkılmaya yüz tutan bir çok tarihi yapıyı ayağa kaldırarak kente kazandırdıklarına dikkati çeken Başkan Zolan, şöyle konuştu: "Biz ne kadar tarihimize, geçmişimize, köklerimize sahip çıkarsak o kadar güçlü oluruz. Bu nedenle geçmiş ile geleceğimizi buluşturmak zorundayız. Tarihi değerlerimizi yaşatmak adına elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz."