Denizli Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mine Kaldır, gittikçe artan kanser olaylarına karşı çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 
Kanserin dünyada ve Türkiye’de ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu açıklayan Kaldır, küresel düzeyde her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser olduğunu bu yüzden kanserle mücadelede sadece ülkelerin değil aynı zamanda bireylerin de sorumluluklarının olduğundan bahsetti. Kanserin vücuttaki dokulardan birine ait hücrelerin normal özelliklerinin dışında değişim göstererek kontrolsüz çoğalması sonucunda oluştuğunu, bu çoğalmayla birlikte kanser hücrelerinin diğer dokulara yayılarak oradaki normal hücrelerin yaşamını bozup bir çeşit istila yaptığını anlatan Uzm. Dr. Mine Kaldır, “Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90 - 95 oranında etkilidir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve güneş ışınlarına maruz kalma kansere neden olan faktörleri oluşturmaktadır. Sigara başta akciğer olmak üzere, baş-boyun, mesane, rahim ağzı kanseri gibi pek çok kansere neden olmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, alkol kullanımının sınırlandırılması, güneş ışığından en elverişli durumda yararlanma ve güvenli seks, kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir” dedi.

"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR"
Kanserin özellikle erken teşhis edildiğinde tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Mine Kaldır, “Erken teşhis için KETEM’de tarama programları yürütülmektedir. 40 yaş üzerindeki kadınlara meme kanseri taramasına yönelik her iki yılda bir momografi, cinsel aktif dönemdeki kadınlara beş yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına yönelik smear testi yaptırmalarını öneriyoruz. Prostat kanserine yönelik de 50 yaşından sonra erkeklere PSA testi, kalın bağırsak kanserine yönelik ise 50 yaşını doldurmuş herkesin 2 yılda bir gaitada gizli kan olup olmadığına baktırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.