Denizli'ye bağlı Çameli İlçesi'nde ceviz türleri ve fasulye çeşitlerinin geliştirilmesi için Belediye, Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğinde uygulanan 'Çameli'de Ceviz Türleri ve Fasulye Çeşitlerinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi' ile fasulyenin marka değerinin arttırılması hedefleniyor. 

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer ve Çameli İlçe Tarım Müdürü Durmuş İvgin, proje kapsamında bölgede yetiştirilen kuru fasulyenin markalaşması için çalışma başlattı. Çameli kuru fasulyesinin özelliğinin yüksek rakımlı yerlerde üretilmesi nedeniyle iri olması, çabuk pişmesi ve kabuk atmaması olduğu belirtildi. Çameli fasulyesini markalaştırmak ve coğrafi işaretlemesini yapmak için yapılan çalışmalar kapsamında Çameli Belediyesi Konferans salonunda Fasulye Yetiştiriciliği eğitimi verildi. Eğitime, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Tarım İlçe Müdürü Durmuş İvgin, Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Evren Atmaca ve Dr. Ayşe Gün katıldı. Eğitimde fasülye yetiştiriciliği yapan 87 üreticiye fasulye türleri, hastalık ve zararlılardan korunma yöntemleri ile yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgiler verildi. 

Fasulye yetiştiriciliği eğitiminin ardından bölgede yetişen fasulyelerden örnekler alındı. Komisyon tarafından seçilen fasulyeler üzerinde inceleme yapılacak. Arazide de incelenecek olan fasulyeler için coğrafi işaret alınması için dosyası hazırlanacak. Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, ilçede yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, "Coğrafi işaretleme ile birlikte bundan sonra fasulyemiz ve fasulye üretici çiftçimiz, hak ettiği değere kavuşmuş olacak. İlçemizin dünya çapında tanıtımı açısından da büyük bir adım olacaktır. Çameli fasulyesinin patentinin alınmasıyla gelecek nesillere bir miras bırakacağız" dedi.