Bitcoin (BTC) her ne kadar yaşadığı büyük fiyat artışları ile gündeme gelse de aslında çok daha büyük amaçlara hizmet ettiği düşünülüyor. Özellikle 2021 yılında yaşadığı artış ile BTC’ye olan ilgi büyük oranda artmış durumda. Ancak birçok isim Bitcoin’in yatırımcılara çok kazandıran bir varlık olmasından daha büyük amaçları olduğunu ifade ediyor.

Bitcoin Nedir?

Teknik dokümanında da belirtildiği gibi Bitcoin, kişiden kişiye elektronik nakit sistemidir. Bitcoin’in en önemli özellikleri arasında; merkezsiz olmasının yanı sıra, kriptografi ile şifrelenmiş olması, şeffaf olması, işlemlerin geri döndürülemez olması, işlemlerin hızlı olması, işlem ücretlerinin düşük olması ve arzının sınırlı olması yer alıyor.

Buna ek olarak Bitcoin’i kimin ya da kimlerin tasarladığı da bilinmiyor. Bitcoin’in arkasındaki kişi ya da kişiler Satoshi Nakamoto takma adını kullanıyor ve Nakamoto ile ilgili çok az veriye sahibiz. Nakamoto’nun özellikle Bitcoin’in merkezsizlik özelliğini korumak amacıyla ortaya çıkmadığı düşünülüyor. Bununla birlikte bu kişi ya da kişiler güvenlik endişeleri ve etik sebeplerle de kimliklerini açıklamamış olabilecekleri düşünülüyor.

Öte yandan Bitcoin ile gerçekleşen işlemler Blockchain adı verilen dağıtık bir muhasebe defteri üzerine kaydedildiği için de sistem, geleneksel sistemlerden daha güvenilir olarak nitelendiriliyor. Çünkü Blockchain’de her işlem dünya üzerinde dağıtık halde bulunan binlerce bilgisayarda muhafaza ediliyor ve bir merkezi bulunmadığı için saldırı düzenlemek merkezi sistemlere göre çok daha zor.

Blockchain’de herhangi bir veriyi değiştirmek ya da silmek için hem o işleme, hem o işlemden önceki işlemlere hem de o işlemden sonraki işlemlere aynı anda ve binlerce bilgisayarda müdahale etmek gerekiyor.

Buna ek olarak Bitcoin’in arzı başından beri 21 milyon ile sınırlı ve arz her dört yılda bir blog ödülü yarılanması ile yarı yarıya azaltılıyor. Yani her dört yılda bir piyasaya sürülen BTC miktarı %50 oranında azalmış oluyor. Bu da BTC’nin otomatik olarak deflasyonist bir varlık olmasını sağlıyor.

Bitcoin’in Amacı

Bitcoin günümüzde bir değer saklama aracı ya da bir yatırım varlığı olarak nitelendiriliyor. Özellikle koronavirüs sonrasında enflasyon oranlarının artması ile birlikte Bitcoin’e olan ilgi artıyor ve bu da fiyatı yukarı yönlü etkiliyor. Çünkü BTC doğası gereği deflasyonist bir para birimi olarak nitelendiriliyor.

Bu sebeple sadece bireylerin değil aynı zamanda şirketlerin de Bitcoin yatırımı yaptıkları görülüyor. Aslında her ne kadar yüksek getiri mantığı ile yatırımlar yapılsa da temelde hem bireyler hem şirketler enflasyondan da korunmuş oluyor. Bu noktada şirketlerin daha çok enflasyon korkusu ile de BTC almış olabileceklerinin düşünüldüğünü belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla BTC’nin temel amaçlarından birinin enflasyonu önlemek olduğu ifade edilebilir.

Buna ek olarak Bitcoinhaber.net adlı Bitcoin haber sitesinde de belirtildiği gibi Bitcoin, paranın özgürlüğünü bireylere vermeyi hedefliyor. Günümüzde paranın kontrolü daha çok büyük şirketlerin ve devletlerin elinde bulunuyor. Bir para transfer işlemi yapmak istenildiğinde dahi bankaların onayı gerekiyor. Bu da hem işlem maliyetlerini artırıyor hem de işlemlerin süresini uzatıyor. Geleneksel olarak bir para transfer işlemi yapılmak istendiğinde gönderilen meblağaya göre oransal olarak alınan yüksek ücretler ve mesai saatleri işin içine giriyor. Bu durumun özellikle uluslararası büyük ödemelerde sorun çıkardığı düşünüldüğünde BTC’nin amacı daha net anlaşılabilir.

Bitcoin ile yapılan işlemlerde, her işlemde aynı ücret alınıyor. Yani 1 BTC’lik işlemde de 1.000 BTC’lik işlemde de aynı ücret ödeniyor. Ayrıca Bitcoin sistemi 7/24 çalışan bir sistem ve gönderilen miktar yaklaşık olarak 10 dakikada karşı tarafın cüzdanına ulaşmış oluyor.

Tüm bunlara bakıldığında her ne kadar BTC yüksek getiri sağlayan bir yatırım aracı olsa da amacı net olarak anlaşıldığında benimsenmenin artacağı ve dolayısıyla bunun da fiyata pozitif şekilde yansıyacağı düşünülüyor.