Kripto paralar özellikle 2020 yılının ortalarından itibaren yükselişini sürdürürken ülkemizde birçok kişi yeni bir teknoloji olan kripto paralar için bitcoin haram mı? Sorusunu sormaktadır. Bu sorular çoğu zaman ülke genelinde isim yapmış alim ve hocalara kadar gitmektedir. Bizde bu yazıda hocaların ve alimlerin verdiği bilgiler eşliğinde cevaplandıracağız.

Bitcoin Haram Mı?

Boğa rallisi adı verilen tüm kripto paralarda yükselişin başlangıç dönemi olan 2020 yılının ilk çeyreği itibariyle ülkemizde hizmet veren Diyanet’in fetva hattına en çok sorulan sorulardan biri olan bitcoin haram mı? Sorusuna diyanet cevap verdi. Diyanet yaptığı açıklama da kişiler arasında değişimi yapılan ve kıymet ölçüsü içerisinde bulunan kaynak itibariyle güvenli olan her türlü paranın caizdir açıklamasının devamında; kripto paraların taşıdığı riskler ve seçenekler anlatıldı.

Diyanet açıklamasının devamında son yıllarda popüler olan kripto paralarda her ne kadar güvenli bir yapı mekanizması sunan seçenekler olsa da insanları aldatıcı seviyelerinin de ileri olduğu gözlemlenmiştir. Bu değişimin aracının özünde üretim ve sürüm ve muhataplık aşamasının belirsizlikler içermesi de diğer bir konudur. Ayrıca kripto paralarda helali bir ticaret döngüsünün tam anlamıyla oluşmaması, alım satım yapan kişilerin haksız kazanç seviyelerinde kazançlara erişmesi nedeniyle caiz olmadığına dair bir açıklama yaptı.

Bu açıklama birçok kişi içinde bölünmelere yol açarken diyanet dışında ülke çapında isim yapmış hocaların da bu konuyla ilgili yorumları gündemin takip edilen diğer açıklamaları oldu. Aynı soruların sorulduğu bir diğer isim olan Nihat Hatipoğlu ise konuyla ilgili olarak kripto paralar için haram diyemiyorum ama caizde diyemiyorum şeklinde açıklama yaptı. Açıklamasının devamında borsa örneği veren ilahiyatçı Hatipoğlu, borsada alınan değerlerin karşılığında elle tutulur gözle görülür fabrikalar var merkezi sistem var yöneticiler var. Bu fabrikalar çalışıyor değer üretiyor karşılığında borsada alım satım yapılıyor. Bu konuda herhangi bir sıkıntı gözlemlenmiyor. Lakin kripto paralarda ortada ne mal var ne para var. Her şey dijital ortamda gerçekleşiyor. Tam olarak belirsiz bir durumla karşı karşıyayız bu nedenden ötürü haram da diyemiyorum. Caizdir de diyemiyorum şeklinde açıklamalarına devam ederken uzak durulmasını tavsiye etmiştir.

Bitcoin Alınır Mı?

Dini usullerle ilgili konu hakkında açıklamalar bu şekilde iken yine de kripto para alımı konusunda belirsizlik olduğu aşikar bir durum. Bu konuda kişiler kendi vicdani kararları vererek hareket etmelidir. Kararları bitcoin almak yönünde olan kişiler aynı şekilde btctürk güvenilir mi? Ya da kredi kartıyla bitcoin almak nasıl olur gibi soruları da sıkça sormaktadır. Öncelikle BTCTürk ülkemizin ilk yerli kripto parası olup yöneticiliği kurumsal ve güvenilir bir firma tarafından yönetilmektedir. Alım satım işlemlerinizde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Ayrıca kartınızla kripto para almak istiyorsanız BTCTürk, Binance gibi çeşitli borsaları kullanarak kripto para varlıklarını alabilirsiniz.

Farklı kripto para makalelerini https://www.guveniliryol.com/ bu adresten inceleyebilirsiniz.