CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada birlik ve beraberliğin en anlamlı örneği olan Çanakkale ruhunun bugün yaşadığımız zor günlerde bize yol gösterici olduğunu şu sözleriyle belirtti:

"101 yıl önce, çevresi işgal güçleri, içi yerli işbirlikçi ve teslimiyetçilerle, maceraperestlerle sarılmış vatan topraklarını inançla, yokluk nedir bilmeyen bir iradeyle, tükenmeyen bir vatan aşkıyla savunmuş atalarımızın torunları olarak bugün Türkiye’de gururla ve onurla yaşıyoruz ve Çanakkale ruhunu yüreğimizde taşıyoruz.

Osmanlı’nın çöküş sürecinde, düşman devletlerin güçlü ordularına Boğaz’ı dar ederken din, mezhep, kimlik ayrımı gözetmeden birlik ve bütünlük içinde olabilen atalarımızın mücadelesi, bugün ülkemizin birlik ve beraberliği adına bize çok anlamlı ve tarihi bir mesaj vermektedir.

Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü dünya sahnesine çıkaran Çanakkale Zaferi, eşsiz bir taktik savaşı olarak dünya tarihine geçtiği gibi, Türklerin emperyalizme karşı duruşu sayesinde tarihin akışını da değiştirmiştir. 

1915 yılında, Mustafa Kemal ve kahraman ordusunun sergilediği büyük mücadele, Çarlık Rusya’ya ulaşacak yardımı kesmiş ve mazlum milletlerin dayanışmasına sahne olacak Sovyet Devrimi ile Türk Kurtuluş Savaşı’nın, Cumhuriyet Devrimlerimizin tohumunu ekmiştir.

20. yüzyıl tarihini tümüyle değiştiren bu büyük savaş, Türk Tarihi için de bir dönüm noktası olmuştur. Askeri dehasını siyasi aklıyla bütünleştiren, harap ve bitap düşmüş bir coğrafyadan yeni bir devlet kurabilen, ülkemizi bir Orta Doğu ülkesi olmaktan kurtarmış, modern, Batılı bir Cumhuriyet’e taşıyan, tebaa olmayı değil, eşit yurttaşlığı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başarısı, bugün içinde olduğumuz kriz koşullarında derin anlam taşımaktadır.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün her fırsatta söylediği gibi, savaş ancak son çare olduğu anda meşrudur.  Savaşı diğer komşularının rejimlerini değiştirmek, sınır bütünlüklerine saygı duymadan genişlemek için kullanmaya kalkanlar, kendi ülkesinde huzuru ve umudu tüketirler, ancak ve ancak endişe ve korku saçarlar.

Bugün, Çanakkale’de ayrım gözetmeksizin bir ve beraber olabilen milletimiz, yine umutla ve güvenle geleceğe bakacak ve yine önümüzdeki engelleri aynı inanç ve kararlılıkla aşmasını bilecektir.Bizim bugün ihtiyacımız olan şey, yeniden Çanakkale ruhudur, o da bizde fazlasıyla mevcuttur. 

Ülkemiz, terörle ve güvenlik sorunlarıyla açıkça tehdit edilmek istenirken, yeniden bir ve beraber olacağız. İnsanımızı birbirine düşürmeyen, ayrımcı dilden ve tavırdan uzak duran,Atatürk'ün devrim ve ilkelerinde,Cumhuriyetin kazanımlarında birleşebilen bir irade bizi kurtaracaktır.

Bu irade, hiçbir insanımızın can güvenliğini tehlikeye atmayan, vatanımızı, bayrağımızı ve Cumhuriyet değerlerimizi sorgulatmayan bir tavırla ortaya konulmalıdır.Bu irade, ancak ve ancak Cumhuriyet’in değerini, Çanakkale’nin birleştirici gücünü ve ruhunu kavrayabilmiş yöneticilerle mümkündür.

Çanakkale Zaferimizin 101. yılını buruk bir sevinçle kutluyor, tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor, ülkemizin barış ve huzura bir an önce kavuşmasını diliyorum."