Asansörlerde en büyük sorun bakım ve denetim eksikliği. AYSAD, Türkiye'deki 400 bin asansörün sadece 200 bininin denetlendiğini açıkladı.
Son dönemde artan kazalarla gündeme gelen asansör sektörü, yeni muayene kriterlerini belirlemek için Sanayi Bakanlığı'yla çalışma başlattı. Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt, yeni kriterlerle birlikte daha önce kırmızı etiket almasına rağmen illegal şekilde çalıştırılmaya devam eden asansörlerin kesinlikte kapatılacağını söyledi.

GÜNDE 50 MİLYON KİŞİ TAŞIYORLAR

Türkiye'de halihazırda kullanılan yaklaşık 400 bin asansör olduğunu ifade eden Targıt, "Bu asansörler her gün 50 milyon insan taşıyor. Asansörlerin de tıpkı otomobiller gibi düzenli şekilde bakım ve denetlemeleri yapılmalı. Bu kapsamda bakanlık, belediyelere görevlerini hatırlatmak için farkındalık toplantıları yaptı. Bu kapsamda 2012'den bu yana yaklaşık 200 bin asansör denetlendi. Bunların yüzde 64'ü yüksek riskli olarak belirlendi" dedi.

YÜZDE 20'Sİ HEMEN KAPATILMALI

3 yıllık süreçte asansörlerin sadece yarısının denetlenebildiğini ifade eden Targıt, sektörde kalifiye eleman sıkıntı-sı olduğunu fakat kalan 200 bin adetlik kısmın 1-1.5 yıl içerisinde tamamla-nacağını kaydetti. Değerlendirme kriterlerinin doğru olmadığını belirten Targıt, piyasadaki hemen kapatılması gereken yüksek riskli asansörlerin yüzde 20 civarında olduğunu, bu durumdaki asansörlerin hiç tavizsiz hemen kapatılması gerektiğini vurguladı.

ÖLÜMDE AVRUPA LİDERLİYİZ

Son 8 yılda meydana gelen 213 asansör kazasında 93 kişinin yaşamını yitirdiğini aktaran Sefa Targıt şöyle devam etti: "Bunların 157'si yolcu, 56'sı ise işçi kazası. 2013 yılında, Türkiye'nin de içinde olduğu ELA üyesi 18 Avrupa ülkesinde yaşanan kazalarda 17 ölümden 12'si ülkemizde gerçekleşti."

İNŞAAT ASANSÖRLERİ VİNÇ SINIFINFA

İnşaat asansörlerinin farklı bir kategoride yer aldığını belirten AYSAD Başkanı, bunların Çalışma Bakanlığı'nın denetiminde olduğunu aktardı. Targıt, şantiye asansörleri olarak tanımlanan bu makinelerin iş güvenliği kapsamında ve vinç kategorisinde yer aldığını
ifade etti.

AYLIK BAKIMIN MALİYETİ 150 LİRA

Yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kazaların birçoğuna, düzenli bakım yapılmadığı için yaşanan teknik arızaların neden olduğunu söyleyen Targıt, "Bir asansörün aylık bakım masrafı ortalama 150 lira. Minimum 10 daireli bir binayı örnek alırsak, daire başına ayda sadece 15 lira düşüyor. Ama apartman sakinleri, bize kontrollerden nasıl geçebiliriz diye soruyor. Güvenliği önemsemiyorlar. Gereksiz bir maliyet olarak görülüyor" dedi.

GELECEĞİ TASARLAYACAKLAR

Asansörde sadece güvenliği değil, inovasyonu da teşvik etmeyi misyon edindiklerini vurgulayan Targıt, İFO Fuarcılık ile birlikte 6'ncısını düzenledikleri Uluslararası Asansör Tasarım Yarışması'nın bu yılki konusunu "Mevcut Binalara Yapılacak Yeni Asansörler" olarak belirlediklerini söyledi.

1.2 MİLYAR LİRALIK PAZAR

Türkiye'de her yıl ortalama 20-25 bin asansörün hizmete girdiğini söyleyen Sefa Targıt, ülkemizde 2013 sonu itibariyle yeni asansör tesis iç pazarının 1.2 milyar lira büyüklüğe ulaştığını, bakım pazarının 300 milyon lira, ihracatın ise 150 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.