Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri'nin (DESKİ),  19 ilçe ve bağlı mahallelerine yönelik yapacağı 5 yıllık yatırım plan ve programı açıklandı. DESKİ, Denizli geneline 5 yılda 1 milyon 230 bin metre sadece içme suyu şebeke hattı yapacak. Yapılacak yatırım Denizli-İstanbul ve tekrar Denizli'ye kadar ki yol  mesafesine eşdeğer. 


Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı 4. oturumu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başkanlığında yapıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantıda, Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürlüğü 2015 yılı ve 2015-2019 yılı yatırım planlarını görüştü. Oy birliği ile kabul edilen DESKİ 2015 yılı mali yatırımları kapsamında, Denizli'nin 19 ilçesi ve bağlı mahallelerinde 554 bin metre içme suyu şebeke, cazibeli ve terfili içme suyu isale hattı, 360 bin metre atık su şebeke ve deşarj hattı, 43 bin metre yağmur suyu hattı döşenecek. Bunun yanında 12 arıtma tesisi, 34 içme suyu deposu, 17 fosseptik, 11 sondaj, terfi istasyonu ve enerji nakil hattı yapımı gerçekleştirilecek. Yine oybilriği ile kabul edilen Büyükşehir Belediyesi DESKİ'nin 2015-2019 mali yatırım planı ise rekor yatırımları da beraberinde getiriyor. Bu kapsamda, 19 ilçe ve bağlı mahallelerde toplam 1 milyon 230 bin metre içme suyu şebeke hattı, 686 bin metre atık su şebeke hattı, 43 bin metre yağmur suyu şebeke hattı, 47 içme suyu deposu inşaatı, 29 fosseptik inşaatı, 65 arıtma tesisi inşaatı ve 250 ayrı noktanın SCADA sistemine entegre edilmesi gerçekleştirilecek.

İçme suyu hattı Denizli-İstanbul gidiş-geliş mesafesi kadar olacak

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, DESKİ yatırımları ile ilgili görüşülen gündem maddeleri ile ilgili yaptığı konuşmada, DESKİ'nin yeni kurulmuş bir birim olmasına rağmen 7 ayda çok büyük hizmetlere imza attıklarını ve önümüzdeki yıllar için de yüksek hedeflerle devam edeceğini söyledi. Başkan Zolan, "DESKİ'nin 5 yıllık yatırım plan ve programına baktığımızda 1 milyon 230 bin metre içme suyu hattı gerçekleşeceğini görüyoruz. Bu şu demek; Denizli'den İstanbul'a ve İstanbul'dan Denizli'ye uzanan içme suyu hattı döşenecek. 686 bin metre demek Denizli'den İstanbul'a uzanan kanalizasyon hattı döşenmesi demek. Bunun yanında su deposu inşaatlarımız, yağmur suyu şebeke hattı yatırımlarımız var, bunlar epey maliyeti yüksek yatırımlarımız. Yine maliyeti yüksek yatırımlarımızdan biri 65 arıtma tesisi inşaatımızın yapılması öngörülüyor. İnşallah hep beraber çalışıp, gayret edip 2019 da bu yatırımların gerçekleştiğini göreceğiz" dedi. Temennilerinin Denizli'nin ihtiyacını karşılamak ve yatırımları gerçekleştirmek olduğuna işaret eden Başkan Zolan, "2019 yılında içme suyu hatlarımızla, arıtma tesislerimizle, içme suyu depolarımızla bu hedeflere ulaşmak temennimizdir" dedi. 

2015 yılında dev yatırım 

Başkan Zolan, DESKİ'nin 2015 yılında planladığı 554 bin metre içme suyu hattı döşemesinin büyük bir yatırım olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "554 kilometre içme suyu hattı, İzmir'e gidip gelmekten daha fazla. Bu Denizli'ye yapılacak büyük bir yatırımdır. Birçok ihtiyacı karşılayacak bir yatırımdır. İnşallah bu hedefe ulaşırız. 363 bin metre atık su şebeke hattı döşeyeceğiz. Bu da İzmir'e kadar gidip Aydın'a kadar geriye gelmeye eşdeğerdir. Bunun tek tek döşendiğini, tek tek kazılarak, harç yapılarak inşa edildiğini düşünecek olursak gerçekten hayal ettiğimiz zaman çok büyük mesafe. İnşallah bu hedeflere varacağız.Gayretimiz çalışmamız bu doğrultuda olacak. Ayrıca 43 kilometre yağmur suyu şebeke hattı, 12 arıtma tesisi olacak. Arıtma tesisi inşaatını başlatabilmek çok çok önemli."