Denizli Belediyesi, iki gün önce beş katlı apartmanda çıkan yangında, itfaiyenin aciz kaldığı iddialarını reddederek, iyi niyetli olarak yapılan kurtarma çalışmalarının, çok daha kötü sonuçlara sebep olabileceği bildirildi.
    Belediye, iki gün önce Akkonak Mahallesi Devrim Caddesi’ndeki yangınla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Yangın çıkan apartmanın fotoğrafına yer verilen açıklamada, söz konusu yangının apartmanın birinci katında çıktığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:
    “Yangın 1. katın salonunda başlamış ve diğer odalara dahi sıçramadan belediyemiz itfaiye ekiplerince kontrol altına alınarak söndürülmüştür. Yangın sırasında binadakiler, 2 itfaiye görevlisince bilgilendirilmiş önlem almaları sağlanmıştır. Daha sonra ise yine 2 itfaiye görevlisi, apartman sakinlerini yangının kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bilgisini ulaştırmak üzere evlerini tek tek dolaşmıştır. İki dakika gibi kısa sürede yangını söndüren ekiplerimiz, böylece daha büyük facianın da önüne geçmiştir. Yangının kontrol altına alınmasının ardından da apartman sakinleri itfaiye ekiplerince evlerinden tek tek alınarak apartmanın merdiveninden tahliye edilip 112 Acil Servis görevlilerine götürülmüştür.”
    Yangın esnasında bir vatandaşın balkon demirlerinden 4. kata tırmanıp bir bebeği kurtardığı çabasına yer verildiği belirtilen açıklamada, kamuoyuna sunulan bilgide, itfaiye görevlilerinin aciz, ekipman olarak da yetersiz kalındığı şeklinde ifadeler kullanıldığı vurgulandı. Açıklamda, “Ayrıca, yangın 1. katta çıkmış, tam çaprazda yer alan evin 4. katında da bebek aşağıya indirilmiştir. Yangın riski olmayan evden hem kendi hayatını hem de bebeğin hayatını riske atarak aşağı kata inmiştir. İyi niyetli olarak yapıldığına inandığımız bu davranışın, sonucu ağır olabilirdi. Bu davranış her ne kadar iyi niyetli olsa da riskli, her an can kaybına maruz kalabilecek örnek bir davranış değildir. Söz konusu olayda, bebek yangın riskinden daha çok düşme riskine sokulmuştur.” denildi.
    Yangın çıkan evin fotoğrafına yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Görüldüğü gibi yangın çıkan dairenin, çapraz konumdaki 4. kattaki daireye uzaklığı aşikârdır. Yangın kısa sürede söndürüldüğü için yangının isleri bile 3. kattan yukarıya çıkmamıştır. Bu gibi panikle yapılan davranışlar, hem uzman ekiplerin görevini yapmalarını zorlaştırmakta hem de gereksiz risk sonucu can ve mal kayıplarına yol açabilmektedir. Trafik kazası sonucu iyi niyetli olarak yapılan kurtarma çalışmalarının, çok daha kötü sonuçlara neden olduğu bilinmektedir. Denizli Belediyesi İtfaiyesi, kamuoyuna sunulduğu şekliyle ne acizdir ne de ekipman olarak yetersizdir. Denizli Belediyesi İtfaiyesi bugün, gerek teknolojik ekipman, araç ve gerekse eğitimli uzman personeliyle Türkiye’de örnek alınan bir teşkilattır. İtfaiyemiz, dünyada kullanılan son teknoloji ürünleri olan ekipman ve araçlarla donatılmıştır. Araçlarımız, 11. kata kadar ulaşıp müdahale edebilecek donanımdadır. İtfaiye Teşkilatımız son derece eğitimli uzman kişilerden oluşturulmuş ve bugün Türkiye’nin birçok yerindeki itfaiye erlerine eğitim verir duruma gelmiştir.”
CİHAN