Denizli yöresinde Elma’da yaşanan “Akdeniz Sineği”  hastalığının Nar’da da görüldüğünü ifade eden CHP Milletvekili Melike Basmacı: “Bu yıl bölgemizde yaşanan hastalık nedeniyle binlerce üreticimiz mağdur, tonlarca ürün tarlada kaldı. Üreticiler bilinçli yönlendirilmedi ve zamanında ilaçlama yaptırılmadıysa bunun sorumlularından hesap sorulmalıdır.” dedi.

Nar üreticisi tarafından kendisine verilen bilgide; ağaçlara ilaçlamanın sadece Tarım ilçe Müdürlüğü’nden gelecek talimatlar doğrultusunda yapılmasının söylendiği, talimatlara uyanların ağaçlarında “Akdeniz Sineği” hastalığı oluştuğu, talimata uymayanların ürünlerinin ise, sağlıklı olduğunun anlatıldığını ifade eden Melike Basmacı: “Eğer bu iddialar doğru ise Mecliste Araştırma Komisyonu oluşturulmalıdır.

Hastalığın nedeni ve çiftçinin uğradığı zarar acilen tespit edilmelidir.

Nar’ı da Elma gibi şu an, alan-satan yoktur. Tüccar, çiftçinin ağaçlarına bakıp gitmiştir. Çiftçi 65-70 kuruştan ürününü satamamaktadır. Nar’da kurtlanma başlamıştır. Şu an Soğuk hava depolarına konulan Nar’ların içi kurtlu olduğu için sağlam olanları da yakın zaman içerisinde çürütecektir. Acilen çözüm bulunmalıdır.” diye konuştu.

Basmacı, Meclise verdiği soru önergesinde, özellikle Irlıganlı bölgesinde 45 bin dönüm alanda Nar üretimi yapıldığını sadece o bölgede üretilen 90 bin ton Nar’dan 70 bin tonunun çürümeye terk edildiğini ve son 3 yıldır Nar üreticisinin para kazanamadığını, kredi borçlarının da ertelenmesini istedi.