Cumhuriyet’in, esareti kabullenmeyen milletimiz için en büyük kazanım olduğuna dikkat çeken Başkan Tefenlili  açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Cumhuriyet, toprakları işgal edilmiş, yokluk içerisinde, yıkılmanın eşiğinde olan bir milletin yeniden doğuş destanıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde yazılan, tarihte eşi benzeri olmayan bu destanın 98. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. İmkansızlıklar içerisinde, zor şartlar altında kazanılan kurulan Cumhuriyet, sahip olduğumuz bağımsızlığın ve demokrasinin en büyük teminatıdır.


Bugün, millet olarak, Atalarımızın zor şartlar altında kurduğu ve kalkındırdığı Cumhuriyet’in değerini bilmek zorundayız. Çalışarak, üreterek istihdam yaratarak Cumhuriyet’i daima kalkındırmak, her zaman ileriye taşımak, milletimizin refah seviyesini yükseltmek en büyük görevimiz olmalıdır.


Bu duygu ve düşünceler ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılmak için fedakarca mücadele eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum”