Haberdenizli.com

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Serdar ALAYONT'un açıklaması şöyle;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan “Otopark Yönetmeliği”nin 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanırken, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bir gün önce 31 Mayıs 2018 tarihinde aynı bakanlıkça yönetmeliğin yürürlük tarihi 1 Ocak 2019 tarihine ertelenmiştir. Geçtiğimiz hafta 7 Eylül 2018 tarihinde yapılan son değişiklik ile de yönetmeliğin yürürlük tarihi 15 Eylül 2018 tarihine çekilerek “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, noter onaylı inşaat yapım sözleşmesi düzenlenmiş, imar durum belgesi ve istikamet rölövesi alınarak yapı ruhsatı başvurusu yapılmış olan yapılarda talep edilmesi halinde, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önceki Yönetmeliğe göre uygulama yapılır” ibaresi eklenmiştir.

İmar Yönetmeliği 2 Kez Değişti

Söz konusu otopark yönetmeliği hali hazırda 6 ay ertelenmişken ve bu ertelemeye istinaden proje üreten meslektaşlarımız, müteahhitler ve ilgili yapı sahipleri planlamalarını yılsonuna almışken, baskın bir yönetmelik değişikliği ile bu sürenin 3,5 ay öne çekilmesi ve ruhsat başvurusu için sadece 8 gün verilmesi, meslektaşlarımız başta olmak üzere sektör ile ilgili birçok kişiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Yürürlüğe girecek olan bu otopark yönetmeliği, inşaat maliyetlerine ek yükler getirmekte ve inşaat malzemelerinde ciddi artışların yaşandığı bu günlerde, özellikle küçük ve orta ölçekli müteahhitler ve biz mimarları ekonomik anlamda zora sokmaktadır. 
Otopark konusunda ciddi değişiklikler içeren bu otopark yönetmeliği yayımlandıktan sonra daha yürürlüğe girmeden 2 defa değişmiş ve 30 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe giren imar yönetmeliği de bugüne dek 2 kez değişmiştir. 

Çarpık Bir Yapılaşmaya Davet Çıkaracak

Şehirlerin planlamasında çok önemli olan bu yönetmeliklerin ve yasaların yayımlandıktan sonra birçok kez değiştirilmesi ve bunların yürürlük tarihindeki yapılan değişiklikler, sürdürülebilir bir kentleşmeyi engelleyecek ve çarpık bir yapılaşmaya davet çıkaracaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasa ve yönetmelikleri hazırlarken ilgili meslek odalarının görüşünü alarak, değişim gerektirmeyecek ve uzun yıllar yürürlükte kalacak bir mevzuat planlaması yapmak zorundadır. Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi de bir an önce kendi imar yönetmeliğini yazmalı ve tek tipleşmeden uzak, özgün bir mimari ile sağlıklı ve güvenli yapılaşmanın önünü açmalıdır.