HABERDENİZLİ.COM

Fiziksel engellilik sahibi üniversite öğrencilerinin kampüs alanını kullanım biçimleri ve engelsiz fiziksel niteliklerin ortaya konulması, engellilerin kendilerini ilgilendiren konularda söz ve karar sahibi olacakları platformlar yaratılması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi, engellilik konusunda toplumda farkındalık oluşturulması “Bariyersiz Üniversite Yaşamı İçin El Ele” projesinin hedefleri arasında yer alıyor.

Proje ekibinde Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Lisans Öğrencisi Şeyma Öztürk, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Lisans Öğrencileri Ecenur Sarıca, Halil İbrahim Akalın ve İsa Karataş, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Lisans Öğrencisi Buğse Tozak, TSK Bando Okulları Komutanlığı mezunu Kaan Kirdi ve İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Lisans Öğrencisi Necati Çomuk yer aldı.

Projede ilk olarak tekerlekli ve akülü tekerlekli sandalye kullanan kişilerin gözünden “Üniversite Yaşamı” uygulaması gerçekleştirildi. Uygulama kapsamında, tekerlekli sandalye kullanan üniversite öğrencilerinin kampüs alanını kullanım biçimleri ekip tarafından gözlemlendi.

Projenin ikinci uygulamasında ise toplumun doğru bilgilendirilmesi, engellilik konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması hedeflendi. Uygulama için tekerlekli sandalye temini konusunda Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Başhekimliği ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkçi, Dr. Turgay Sehil ve Halil Çomuk destekte bulundu. Ayrıca Özel Nobel Tıp Merkezi Müdürü Dr. Turgay Sehil, Pamukkale Üniversitesine 1 adet tekerlekli sandalye bağışladı.

Bu kapsamda kampüs içerisinde belirlenen üç farklı güzergâhta düzenlenen, üniversite yönetim kadrosunun, idari ve akademik personel ile üniversite ve lise öğrencilerinin de katılım gösterdiği  “Tekerlekli Sandalye Deneyimi” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Katılımcıların engelli yaşama bakış açılarının ortaya konulması ve bilinç düzeylerinin belirlenmesi için deneyim öncesi ve sonrası olmak üzere iki anket uygulandı. Uygulanan anketin sonuçları projenin son ayağında yapılacak olan bilimsel toplantıda ele alınacak. Ayrıca bu uygulamada proje ekibi tarafından çekilen video kayıtları proje sonunda kısa film olarak sunulacak.