Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Seyitömer Termik Santralleri özelleştirme ihalesinde verilen rakamı, Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güven ve özel sektör girişimciliğinin geldiği nokta açısından son derece önemli bulduğunu söyledi. AK Parti Denizli İl Danışma Meclisi toplantısı, Yenişehir Pekdemir Düğün Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Bakan Yıldız, Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İl Başkanı Avni Örki ve diğer partililer katıldı.

Toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, Seyitömer Termik Santralleri ihalesiyle 2012 yılında yaklaşık 14 milyar dolarlık özelleştirme programının sonuncusunu yaptıklarını ifade etti. İhalede 2,2 milyar dolar civarında teklif geldiğini kaydeden Yıldız, “16'ya yakın firma, kıyasıya mücadele etti. 2012 yılında ham petrol fiyatları, tarihinin en yüksek ortalamasını yakaladı, 110 dolarlar civarında ama buna rağmen enerji sektöründeki hareketlilik devam ediyor. Yerli kaynaklarımız ve yenilenebilir kaynaklarımızla beraber büyümemiz de devam edecek. Bildiğiniz gibi 2013'te, özellikle ilk çeyreğinde özelleştirme programlarına devam edilecek; hem ülke ekonomisine katkı hem de vatandaşlarımızın refah seviyesi açısından bu son derece önemli. Dört tane daha elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme programını inşallah nihayetlendireceğiz. Bir tane de Ankara doğalgaz dağıtımınkini gerçekleştireceğiz. 2012'yi, özellikle son ayda yapılan atakla alınan tekliflerle başarılı kapadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Özelleştirme tekliflerinin yarısı enerji sektöründe gerçekleşti. İnşallah 2013'te de bu programımıza devam edeceğiz.” dedi.

'ENERJİNİN YÜZDE 72’Sİ İTHAL EDİLİYOR'

Türkiye’nin toplam enerji girdilerinin yaklaşık yüzde 72'sinin ithal olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, "Bunun için su, rüzgâr, güneş, jeotermal, özellikle Denizli'de biliyorsunuz jeotermal çok iyi, biokütle gibi, biomas gibi kaynakları da inşallah hareketlendiriyoruz. Yerli kaynaklarımıza, yerli kömürümüze önem vermemiz lazım. Oluşturduğumuz kamuoyunun bu yerli kaynaklar lehinde gelişmesini 2013'te temenni ederim. Bu son derece önemli, çabalarımız da gayretlerimiz de bu yönde devam edecek.” diye konuştu.

'NÜKLEER SANTRALLERİN İLKİ AKDENİZ, İKİNCİSİ KARADENİZ’DE OLACAK'

Türkiye'nin ekonomisi gelişirken küçülen enerji sektörü olamayacağını vurgulayan Bakan Taner Yıldız, “Birçok dallarıyla beraber bunu geliştirmeye gayret ediyoruz. Nükleer güç santralleri, bunun önemli bir parçası. İnşallah birinci nükleer güç santrali Akdeniz'de, ikincisi Karadeniz'de kurulmuş olacak. Birincisiyle alâkalı problemimiz yok, sadece çalışmalar devam ediyor. İkincisiyle alâkalı teklifleri de bu sıralar tamamlamak durumundayız.” ifadelerini kullandı.