Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin ihracatıyla ithalatı arasındaki farkın, ürünlerin miktarından ziyade katma değerinden kaynaklandığını söyledi. Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş beldesindeki Koruma Şirketler Grubu'na ait Koruma Klor Alkali Fabrikası'nı törenle açıldı. Törenine Bakan Ergün, AK Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Uslu, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Aracı, Denizli'de üçüncü tesisi kurduklarını ve bin 200 kişiyi istihdam ettiklerini belirterek, “Güçlü bir iktidarın sağladığı güven ve istikrar ortamında, iş dünyası olarak ayaklarımızı eskisinden daha güçlü bir şekilde yere basıyoruz. Uluslararası alandaki itibarımız artıyor. Türkleri ve Türkiye’yi daha iyi tanımak ve bizlerle iş yapmak, ortaklık kurmak isteyen yabancı şirketlerin sayısı her geçen gün hızla artıyor. Bugünlere kolay gelmedik. Türkiye ekonomisinin, şimdiki hükümetimiz döneminde son derece dinamik, güvenli ve istikrarlı görünümü var. 2002 yılı sonu itibariyle küresel krizin en ağır seyrettiği 2009 hariç Türkiye ekonomisi sürekli büyüdü. Ekonominin geldiği noktayı görmek için özel sektörün yatırımlarına özellikle bakmak gerekiyor. 2002 yılında özel sektör yatırımları 43 milyar liradan 235 milyar liraya yükseldi. Bu ciddi artış, dokuz yıldır Türkiye’ye hâkim olan güven ve istikrarın sonucudur. Özel sektör yatırımcıları artık önümüzü daha rahat görüyoruz.” dedi.

Vali Demir de açılan tesisin yatırım anlamında çok doğru bir yer olduğunu belirterek, “Yatırımın kalbinde seçilmiş bir bölgede yapılan bu yatırım bizim için önemli. Kimyayla ilgili çok önemli gelişmeler burada tamamlanacak." şeklinde konuştu

'İHRACATIMIZIN YÜZDE 5'İ YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER'

Bakan Ergün ise bu yıl belki 2011 kadar büyüme rakamının ortaya çıkmayacağını vurgulayarak, “Ondan daha mütevazi büyüme rakamı olacak ama euro bölgesinin ekonomisinde bu yıl bir daralma başgöstereceğini düşündüğünüz zaman Türkiye’deki bu başarının önemi daha iyi anlaşılır. Bugün Türkiye’nin yıllık 140 milyar dolara yaklaşan ihracatının yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor ancak bunlar içinde yüksek katma değer ve ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 5 seviyesindedir. Bunu yüzde 20’lerin üzerine çıkarmamız lazım.” dedi.

Türkiye’nin yüksek katma değerli ürünleri arttırması gerektiğini belirten Bakan Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim bu oranı arttırmamız, daha yüksek katma değerli ürün üretmemiz, yenilikçi ve katma değeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor. İhracatla ithalatımız arasındaki fark, ürünlerin miktarından ziyade katma değerinden kaynaklanıyor. İthal ettiğimiz ürünlerin çoğunluğu, yüksek katma değerli ürünler. İhraç ettiğimiz ürünler ise daha ucuz. Türkiye’nin ihracatı, kilo başına 1,5 dolar. Bunu 4–5 dolar seviyesine çıkarmamız lazım. Yıllık 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için mevcut ürün yelpazesini muhakkak geliştirmemiz gerekiyor.”

‘SİNEKLERİN BU FABRİKANIN İLAÇ ÜRETTİĞİNDEN HABERİ YOK’

Bakan Ergün, konuşması esnasında sineklerin devamlı yüzüne konması üzerine bir taraftan kovalamaya çalışırken, “Biraz önce İbrahim Bey'e, 'Sinek ilacı üretmiyor muydunuz?' demiştim. O da, ‘Üretiyoruz.’ dedi. ‘Bundan sineklerin haberi var mı?’ diye sordum. Herhalde buradakilerin haberi yok. Sineklerin haberi olsun. Koruma Tarım İlaçları, sinek ilacı da üretiyor.” diye konuştu. Bakan Ergün, daha sonra tesisi protokol üyeleriyle birlikte açarak fabrikayı gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.