Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Muğla'nın Ortaca ilçesinde bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde(DEKAMER) tedavi gören 2 Caretta Caretta kaplumbağayı denize bıraktı. Psikiloji bozulan Caretta ile tekne motorları tarafından yaralanan Caretta'yı denize bırakan Bayraktar, normal bir insanın gördüğü tedavilerin kaplumbağalara da gösterildiğini söyledi.

Bir dizi açılış ve ziyaretlere katılmak için Muğla'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ortaca ilçesi Dalyan Beldesi'nde bulunan ve 2008 yılında faaliyete başlayan DEKAMER'i ziyaret etti. Tabiat varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ile merkeze gelen Bayraktar, tedavi gören Caretta Caretta kaplumbağaları yerinde inceledi. Kaplumbağaların bulunduğu havuzları tek tek gezen Bakan Bayraktar DEKAMER yetkililerinden merkez hakkında bilgi aldı. DEKAMER'deki incelemelerinin ardından Bakan Bayraktar, tedavisi tamamlanan 2 deniz kaplumbağasını denize bıraktı. Görevliler tarafından kumsala getirilen kaplumbağalar alkışlar eşliğinde denizle buluşturuldu. Tedavi edilen kaplumbağalardan birinin psikolojisinin bozuk olduğu diğerinin de tekne motoru tarafından yaralandığı öğrenildi.

CARETTA'LARI DAHA İYİ KORUMAK İÇİN GÖÇ YOLLARI TESPİT EDİLİYOR

Hayvanları sevmeyenlerin Allah'ı da sevemeyeceğini belirten Bakan Bayraktar, her canlının bu dünyada yaşamaya hakkı olduğunu söyledi. Merkezde 40 deniz kaplumbağasının tedavi edilerek denize bırakıldığını hatırlatan Bayraktar, 8 kaplumbağanın da tedavisinin devam ettiğini açıkladı. 9 deniz kaplumbağasının uydu cihazı ile takip edildiğini ifade eden Bayraktar, bu şekilde kaplumbağaların göç yollarının tespit edildiğini aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "Kaplumbağaların göç yolları tespit edilince onları daha rahat koruyabileceğiz. Bunların hayat yolculuğuna devam edebilmeleri de yine bu verilerle sağlanacak. DEKAMER, Türkiye'nin tek rehabilitasyon merkezi olmakla birlikte dünyanın da önem verdiği bir yer. Times dergisi tarafından burası Avrupa'nın en iyi korunan açık alanı seçildi." dedi.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska da denizlerin bayraktarı ile Erdoğan Bayraktar'ın aynı yerde buluşmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Merkeze 4 yılda 70 deniz kaplumbağasının getirildiğini hatırlatan Kaska, tedaviye gelen 40'a yakın kaplumbağanın tedavi sürecinin ardından denize bırakıldığını ifade etti. Kaska, Dalyan İztuzu Plajı'nda bulunan 300 yuvadan yılda 20-25 bin Caretta yavrusunun denize ulaştığını açıkladı.