HABERDENİZLİ.COM

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın desteğiyle hayata geçen, “Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu Güdümlü Projesi”ni ziyaret ederek tesiste incelemelerde bulundular. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA, Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu Güdümlü Projesi”ne destek vererek Aydın’da başta kuru incir olmak üzere soğuk muhafaza gerektiren gıda ürünlerinin sağlıklı ortamda depolanmasına olanak sağladı. Böylece, incir üretiminde dünyada bir numara olan Aydın’ın küresel ölçekte kuru incir üssü olmasının önü açıldı.

Aydın Ticaret Borsası tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansının desteğiyle yapımı tamamlanan soğuk hava deposu projesiyle; Aydın’da incir meyvesi hasat edildikten sonra sağlıklı ve uygun koşullarda saklanacak. Böylece, incir üreticisi fiyat dalgalanmalarının getirdiği belirsizlikten korunarak ürünün 12 ay satışı yapılabilecektir. Kalite ve pazarlama kapasitesi artan kuru incirin katma değerinin artmasıyla Aydın’da ihracatın geliştirilmesine de olanak sağlanacaktır.

Güney Ege Kalkınma Ajansının 3 milyon TL hibe desteği sağladığı ve toplam proje bedeli 5,5 milyon TL olan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu, Aydın Erbeyli' de 19 bin metrekare alanda inşa edilmiş olup 1800 ton kapasiteli soğuk hava deposunda güneş enerjisi kullanılmaktadır. Tesis bünyesine kurulan 254 kwa kapasiteli fotovoltaik güneş panelleri ile soğuk hava deposunun elektrik tüketiminin bir kısmı karşılanmaktadır. Ayrıca proje kapsamında soğuk oda, donmuş oda, şoklama odası, işleme odası ve ön soğutma odaları yer almaktadır. İlk ürün kabulünün geçtiğimiz Ocak ayında gerçekleştiği Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nda kuru incirin yanı sıra dondurularak muhafaza gerektiren yaş meyve ve sebzeler, işlenmiş gıda ürünleri, et ve su ürünleri de uygun koşullarda depolanabilmektedir. Böylece, Aydınlı üretici ve tüccar piyasada fiyat dalgalanmalarının neden olduğu belirsizlikten korunmaktadır. Özellikle incir üretiminde dünyada bir numara olan Aydın’ı küresel ölçekte kuru incir üssü haline getirecektir. Soğuk hava deposu ile Aydın’ın ihracat kapasitesinin artması beklenmektedir.
Geçen yıl temel atma töreni gerçekleştirilen ve yine 2020’nin sonlarında tamamlanarak ilk ürün alımının gerçekleştiği Soğuk Hava Deposu’nda incelemelerde bulunan GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur proje hakkında açıklamalarda bulundular.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten GEKA’nın desteklediği “Aydın Yenilenebilir Enerjili Kaynaklı Soğuk Hava Deposu projesini bugün ziyaret ettik. Bu projemiz dünyada ve Türkiye’de tarım ürünlerinin üretilmesine lider konumda olan Aydın için çok önemli bir proje. Projenin Aydın’da başta incir olmak üzere tarım ürünlerinin kalitesinin, rekabet gücünün ve ihracat kapasitenin arttırılması yönleri ile büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Ajansımız, 2010 yılından beri tarım ürünlerinde katma değerin arttırılması, örgütlülüğün ve verimliliğin sağlanması yönünde çalışmalar yapmakta. Bu çalışmaları da son yıllarda arttırmış durumdayız. Çünkü, tarım konusu Aydın’da bizim için önemli bir konu. Bu projenin Aydın’da özellikle incirin pazarlanmasına ve ihracat kapasitesinin artmasına büyük faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda, böyle bir projeyi zamanında sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdikleri için Aydın Ticaret Borsasına ve projenin ortaklarına Ajansımızın Yönetim Kurulu adına teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin yenilenebilir enerji ile enerjisini sağlayan bir proje olması nedeniyle önemli ve farklı bir proje olduğunun altını çizen GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, tesisin güneş enerjisi panelleri ile büyük oranda elektriğini sağlayabildiğini söyledi. Bu nedenle projenin Kalkınma Ajanslarının 2021 yılı ‘Kaynak Verimliliği’ teması ile de örtüştüğünü vurgulayan Akdoğan, 2021 yılı ‘Kaynak Verimliliği’ teması kapsamında Ajans olarak Bölgede çeşitli faaliyetler yürüteceklerini söyledi. Akdoğan, “Üretirken ve tüketirken  verimlilik konusunu temel mottomuz olarak belirledik. Kaynak verimliliği anlamında projenin örnek bir proje olacağını düşünüyoruz. Sonuçları itibari ile hem bölgemizde hem Türkiye’de bu tesisin örnek alınarak benzer tesisler yapılabileceğini de öngörüyoruz. Tabii Ajansımız bu anlamda benzer güdümlü projeleri, çeşitli tarım ürünlerinin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik projeleri desteklemeye devam edecek. Ben Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz, Yönetim Kurulumuz ve Ajansımız adına başvuru sahibi Aydın Ticaret Borsasına ve ortaklarına teşekkür eder, Bölgemize ve Aydınımıza bu projemizin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Aydın Ticaret Borsası tarafından, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) destekleriyle yapımı tamamlanan ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş tarafından işletilen soğuk hava deposunun faaliyete geçmesinin Aydın ili tarımsal ürünlerine değer katacağını ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “Yapımına 2020 yılının 2. ayında temel atarak başladığımız, 9.ayın sonunda tamamlanan ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş, yenilenebilir enerji kaynaklı soğuk hava deposudur. 1.800 metrekare kapalı alan kapasitesine sahip soğuk hava deposunda yenilenebilir enerji ile en büyük gider olan enerji masraflarını minimalize etmiş durumdayız ”dedi.

Aydın ilinin tarımsal ürünlerin üretimi açısından ülkemizin lider illerinden biri olduğunu özellikle dünya üretiminde birinci sırada yer alan kuru incirin arzının yüksek olduğu dönemlerde piyasada fiyat dalgalanmalarının yaşandığını ifade eden Çondur, depolama şartları ve kalite yönündeki sorunları minimalize etme ve sıfırlama anlamında üyelerden gelen talepler doğrultusunda soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğunu bunun neticesinde GEKA’nın destekleriyle ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş ‘yi faaliyete geçirdiklerini belirtti.

Kuru incirde,  üretiminde Türkiye’de 2.sırada olduğumuz çilekte ve diğer yaş meyve sebzelerde depolama şartlarının iyileştirilmesi,  Aydınlı üreticilere ve Aydın Ticaret Borsası üyelerine soğuk hava deposunu en ekonomik şekilde kullandırarak Aydın ili ekonomisine katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Çondur, “ ATB Aydın Soğuk Hava Depoculuk A.Ş’nin yapımında emeği geçen başta Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerimize, GEKA ve GEKA Yönetim Kurulu’na son olarak daha önce GEKA Yönetim Kurulu’nda olan Aydın Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e emeklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum ”dedi.