Denizli’de dört yıldan bu yana modüler set halinde çocuk oyun gurubu imal ederek üretiminin yüzde 100’ünü Almanya üzerinden AB ülkelerine ihraç eden Hasusta Tekstil Sahibi Köksal Hasusta, 2011 yılında 100 bin adet oyun grubu ihraç ettiğini bu yılda hedeflerini yüzde 50 arttıracaklarını söyledi. 25 yıl havlu bornoz üretip ihraç ettikten sonra Almanya’daki bir müşterisinin isteği üzerine çocuk sektörüne girdiğini ve 4 yıldan bu yana da Denizli’de tek üretici olarak faaliyetini sürdürdüğünü vurgulayan Hasusta, “Geçen yıl Almanya’daki müşterime 100 bin adet çocuk oyun gurubu gönderdim. 2012’de hedefim ihracatımı yüzde 50 arttırarak 150 bin adet oyun parkı ihraç etmek. Almanya’dan çocuklar için yaptığım oyun grupları tüm AB ülkelerine gönderildi. 1 milyon avroluk ihracat yaptım. 150 farklı renk, desen ve çeşitte üretim yapıyorum. AB ülkelerinde anne ve babalar çocuk odalarına daha çok önem veriyor. Yaptığım ve ihraç ettiğim oyun gurupları ile 100 bin Avrupalı çocuğu sevindirmiş oldum. Benim gibi sadece çocuk oyun grubu üretip tamamını ihraç eden Türkiye’de başka firma bilmiyorum” diye konuştu.  

İyi ki havlu bornoz üretimini bırakmışım

Alman müşterisinin isteği ve siparişi ile havlu bornoz üretiminden vazgeçip, yine tekstille alakalı çocuk sektörüne geçtiğini belirten Hasusta, “Havlu ve bornoz üretimini bıraktığım için hiç pişman değilim. İyi ki sektörümü değiştirmişim. İşin içinde çocuk olduğu için anne ve babalar paraya hiç acımıyor. Onun içinde sektörün pazarı son derece açık. Dünyada ne krizi çıkarsa çıksın anne ve babalar mutlaka çocuklarına bir şeyler alırlar. Başta Almanya ve tüm AB ülkelerinde benim ürettiğim çocuk oyun guruplarının kullanımı çok yoğun. Çocuğun ranzalarına iki dakikada kurula bilen oyun gurubu sayesinde çocuk kendi dünyasını kurup, gönlünce oyun oynayabiliyor. Üretimimizin tamamı çocuklara yönelik olduğu için kullandığımız tüm malzemeleri en kalitesinden seçiyoruz. Özellikle oyun grupların kullandığımız tekstil ürünleri yüzde yüz pamuktan üretiliyor. Demir aksamını ise özel nikelaj malzemesi ile kaplatıyoruz. Yaptığımız üretimin tamamı Almanya’daki firmanın markalı patentli renk ve desenlerinden oluşuyor. Yeni ve farklı modeller üzerinde bizde çalışmalar ve tasarımlar yaparak müşterimize alternatifler sunuyoruz. Yaptığım ihracatla ilgili olarak fasoncusundan, demircisine, matbaacısından, kutucusuna kadar 50 kişiye de iş veriyorum” şeklinde konuştu.

Firmalar AR-GE’ ye önem vermeli

Havlu ve bornoz üretimi yapan firmaların tıkanma noktasına geldiğini, bu tür işletmelerin mutlaka AR-GE’ye de yönelerek sektörleri ile ilgili yeni ürünlere, alternatif ürünlere geçiş yapmaları gerektiğini hatırlatan Hasusta, “Denizli’de çok yazık ki AR-GE’ye yeteri kadar önem verilmiyor. Hala eskilerden kalma, dededen, babadan görülen sistemle üretim yapılmaya ve aynı şeyler üretilmeye devam ediliyor. Böyle olunca da en küçük bir krizden fabrikalar hemen etkilenebiliyor. Dünya artık çok değişiyor. İnsanlar yabancı müşteriler farklı yeni, ürünler istiyor. Bu değişim ve gelişime ayak uydurabilen firmaların önü önümüzdeki süreçte çok açık olacak. Ben sektörümde farklı bir dala geçtiğim için halimden memnunum. 2012 yılında benim iş kolumda siparişlerimin daha da artmasını bekliyorum. ‘Çocuk’ ile ilgili çalışma yapan firmalarda kriz veya sıkıntı olmaz” diye konuştu.