HABERDENİZLİ.COM

Açıklamaya destek verenler arasında Platform bileşenleriyle birlikte, Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Karacasu Yahşiler Mahallesi Muhtarı Yılmaz Çıplak, Karacasu Yenice Mahallesi Muhtarı Cavit Paksoy, Karacasu Belediye Meclis Üyeleri Nuri Öncü ve Nail Kurt, Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kenan Tabak, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ayhan Çimendağ yer aldı.

Covid-19 salgınının yarattığı yasaklı ve karantinalı günlerde Avdan Termik Santrali girişiminin yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Avdan Platformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci; “Konumu itibariyle Denizli, Muğla ve Aydın’da, kilometrelerce karelik alanda ekoloji ve çevre felaketine sebep olacak bu termik santral, tarımı, hayvancılığı, doğal yaşamı, yerleşim yerlerini, Afrodisyas ve Bozdağ gibi önemli kültür ve turizm merkezlerini kömür külleri altında bırakacak, daha önce de belirttiğimiz gibi bölgemize bir karabasan gibi çökecekti” yorumunda bulundu.

110 SAYFAYI AŞAN 9 AYRI BİLİMSEL RAPOR HAZIRLANDI
Santral projesinin iptali için verilen mücadeleye dair konuşan Zeytinci şöyle devam etti: “Koronavirüs kısıtlamalarında yaşanan bütün sosyal olumsuzluklara rağmen, Avdan Platformunu oluşturduk. Avdan Muhtarımız, TMMOB’ye bağlı meslek odalarının temsilcileri, tabiplerimiz, hukukçularımız, ziraat odalarının yöneticileri, bölge insanını temsil eden vakıfların temsilcileri, doğa ve çevre gönüllüleri ve gazetecilerden oluşan platform, toplamda 110 sayfayı aşan 9 ayrı bilimsel rapor hazırladı. Bu raporlardan oluşan kitapçık, ülkemizin her yerindeki termik santral girişimlerine karşı her zaman bir başvuru kaynağı olarak kullanılabilecek değerdedir.”

Zeytinci konuşmasının devamında, siyasi partilere, Denizli milletvekillerine, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına, Pamukkale Üniversitesi'ne daha birçok kuruma ve yöneticilerine raporlar gönderdiklerini belirtti. Yetkileri sorumlu davranmaya ve siyaset dışı bir anlayışla doğa, çevre ve halk sağlığı konusunda duyarlı olmaya, termik santrale karşı topyekün mücadele etmeye davet ettiklerini ifade eden Zeytinci; “Girişimin durdurulmaması halinde yargı yoluyla sonuna kadar, gerekirse uluslararası zeminlerde mücadele edeceğimizi bildirdik. Denizli kamuoyunun tüm kesimleriyle yürütülen bu çabalar olumlu sonuç verdi ve dün itibariyle Avdan Termik Santrali ile ilgili devam eden ÇED süreci, nihai kararı olumsuz olarak sonlandırıldı” diye konuştu.

Bu kararın Avdan, Tavas ve Denizli kamuoyu için, Kale, Karacasu ve bağlı mahallelerdeki halk için sevindirici olduğunu söyleyen Zeytinci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yapılması planlanan termik santralin ortaya çıkarabileceği ekolojik sonuçlar başta olmak üzere yol açabileceği tüm çevre, sağlık ve sosyal etkiler böylelikle başlamadan sona erdirilmiştir. Denizli kamuoyu ve konuya duyarlı çevreler, Avdan Platformu içinde yer alan tüm sivil kesimlerle birlikte güçlü bir çevre mücadelesinin bu aşamasını başarıyla sonlandırmıştır. Çaba gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz."

PLATFORM ÇEVRE NÖBETİ TUTMAYA DEVAM EDECEK
Termik santral girişiminin yeniden gündeme getirilmesi olasılığının devam ettiği uyarısında bulunan Zeytinci; Bundan sonra Avdan Platformu çevre ile ilgili sorunlara karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecek ve bölgede ortaya çıkabilecek başka ekoloji ve çevre sorunları için “Avdan” ismiyle sembol haline gelen platform bileşenleriyle birlikte doğa ve çevre nöbeti tutmaya devam edecektir. Bundan sonra da Termik Santral yapılmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. " dedi.

"HİÇBİR KAZANÇ BİR NEFESLİK OKSİJENDEN KIYMETLİ DEĞİLDİR"
Zeytinci konuşmasını mücadele sözü verdiği şu ifadelerle sonlandırdı: "Bölge halkını asla yalnız bırakmayacağımıza, Karacasu ve Aydın’ın diğer ilçelerindeki jeotermal santral girişimlerine, Büyük Menderesi kirletenlere, toprağımıza, havamıza, suyumuza göz diken her türlü girişime karşı duracağımıza, sağduyulu ve doğru olanı, doğaya ait kazanımlarımızı sonuna kadar, var gücümüzle hukuki yollardan koruma mücadelesine devam edeceğimize söz veriyoruz! Yeryüzündeki hiçbir kazanç, bir fidanın düşen bir yaprağından, bir çocuğun bir damla gözyaşından ya da muhtaç olacağımız bir nefeslik oksijenden daha kıymetli değildir!"

Basın açıklamasının ardından söz alan Aydın Karacasu Yenice mahalle muhtarı Cavit Paksoy, burada verilen mücadelenin önemli olduğunun altını çizerek herkese teşekkür etti. Paksoy kendilerinin sıkıntılarının devam ettiğini belirterek: "Dernekleşerek mücadelemize devam edeceğiz. Tek amacımız geleceğe sahip çıkarak havamızı, suyumuzu korumak" dedi.

BARO BAŞKANI İLHAN: "GEVŞEMEDEN MÜCADELEYE DEVAM"
Bu mücadeleye katkı koyanlara teşekkür eden Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ise şöyle konuştu: "Biliyoruz ki yerel halk sahip çıkmazsa mücadele sonuçsuz kalıyor. Bu nedenle Avdan halkına teşekkür ediyoruz. Sadece burada ÇED ile ilgili verilmiş bir karar var. Maden arama vs gibi ruhsatları devam ediyor.  Gevşemeden mücadeleye devam edeceğinize inanıyor her zaman sizlerin yanında olacağımızı belirtiyorum."

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca “Yaklaşık yarım asır önce çevreye ve doğaya sahip çıkılması adına 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaya başlandı ancak o günden bugüne maalesef doğamız daha çok katlediliyor.  Biz de Büyük Menderes İnisiyatifi olarak tüm Ege’de verdiğimiz mücadeleye burada devam ediyoruz. Öncelikli hedefimiz tüm Ege’de ekolojik sorunlarına karşı mücadele etmektir. Avdan’da başlayan mücadele ve bu mücadele için kurulan Avdan Platformu bundan sonrada Denizli’nin neresinde olursa olsun bir kıyım, bir yıkım yapılmak istenirse karşısında olacaktır. Emek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.