Denizli İl Özel İdaresi, Pamukkale Üniversitesi Ekoloji Derneği ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Çevre Kirliliğini Önleme” projesi kapsamında pilot uygulamanın yapılacağı sekiz köy belirlendi. Haziran ayında başlatılacak projede belirlenen sekiz köyde evsel atıklar yerinde ayrıştırılarak farklı renklerdeki çöp poşetlerine konulacak. Sekiz köy muhtarı ve köylerdeki ilköğretim okullarının müdürleriyle birlikte toplantı düzenlendi. İl Genel Meclisi Salonu’nda yapılan toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu başkanlık etti. Toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Özkan, Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Ali Ulvi Örmeci, pilot uygulamanın yürütüleceği Merkez; Yeşilyayla, Karataş, Kocadere, Küçükdere, Yeniköy, Honaz Karateke, Sarayköy Altıntepe ve Tavas Sarıabat köylerinin muhtarları ve okul müdürleri katıldı. Pamukkale Üniversitesi Ekoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Kudret Gezer, “Çevre bilincini başta ev hanımları, çocuklar ve tüm bireylerimiz de sağlamalıyız. Daha iyi bir gelecek ve çevre için sürdürdüğümüz evsel atıkların ayrıştırılması projemizi İl Özel İdaresi yönetiminde hızla hayata geçirmek istiyoruz. Amacımız, köy yerleşim yerlerinde, okullarda, sokaklarda atıklar ve çöplerin gelişigüzel yerlere dökülmesini önleyerek, çevre kirliliğini önlemek, düzenli geri kazanım sistemleri oluşturularak ayrıştırılmış evsel atıkların düzenli bir şekilde toplanmasını sağlanmaktadır” dedi.
Tüm köylere yayılacak
Projeye muhtarlar, okul müdürleri ile öğretmenlerden destek beklediklerini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, köylere farklı renklerde çöp poşetleri dağıtacaklarını belirtti. Oklu, “Proje kapsamında pilot uygulamanın yürütüleceği 8 adet köyümüzde, katı atıkların kaynağından ayrıştırılarak toplanması ve köylünün bu konuda bilinçlendirilmesini sağlamak istiyoruz. Projemizde metal, plastik, cam, kağıt ve pilin evsel atıklardan ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması, organik atıkların toprak iyileştirici madde olarak yeniden kullanılması amaçlıyoruz. Pilot köylerimizde başarılı olursak projeyi tüm köylerimizde uygulayacağız” diye konuştu
Geri dönüşümden elde edilen para okullara dağıtılacak
Çöplerin yerinde ayrıştırılması ile ekonomiye kazandırılan atıklardan elde edilen gelirin köy okullarına bağışlanacağını anlatan Adem Oklu, “Çevre ve doğa bilincinin geliştirilmesi için tüm bireylerin duyarlı olması gerekmektedir. Projemizi teşvik etmek amacıyla okullarda ödüllü slogan yarışması yapacağız. Ayrıştırılmış çöplerden elde edilen gelir okulun ihtiyaçlarında kullanılacak. Çevre bilincini, başta ev hanımları çocuklar ve tüm halkımızın kazanmasını istiyoruz. Öncelikli olarak köylerde çöp atılan açık alanlar kapatılarak ağaçlandırılacak.” Şeklinde konuştu.