Bölgede bulunan Kartal Gölüyle birlikte anıt karaçam ağaçlarının bulunduğu 1309 hektarlık alanın yaklaşık 10 yıl önce ‘Tabiat Koruma Alanı’ ilan edildiğini hatırlatan Orman Bölge Müdürü Kanat, “Beyağaç ilçesi sınırları içindeki Sandıras Dağı’nın zirvesinde bulunan ‘Çiçekli Bölgesi’nde bulunan Kartal Gölü’nün de içinde bulunduğu alanda binlerce yaşı binden büyük anıt karaçam ormanımız var. 1309 hektar alana sahip olan bu bölgenin genişletilerek ‘En yaşlı Karaçam Ormanı’ olarak tescil ettireceğiz. Dünyanın ve ülkemizin hiçbir yerinde bu kadar geniş bir alanda yaşı binden büyük anıt ağaçların bulunduğu bir orman yok. Orman Genel Müdürlüğümüze’ de bu bilgileri dosya olarak sunduk. Genel müdürlüğümüz tarafından bu bölge UNESCO’nun dünya miras listesine aday gösterilecek. Dünyada eşi benzeri olmayan bu alan UNESCO tarafından dünya miras listesine alınırsa ilimizde Pamukkale’den sonra ikinci dünya mirası olarak Beyağaç ilçesindeki karaçam ormanımız olacak” diye konuştu.      

Dünyanın gözü bu bölgede olacak

2011 yılı temmuz ayında dünyaca ünlü Amerikalı iklim uzmanı Prof. Dr. Ramzi Touchan’ında anıt karaçam ormanında çalışma yaptığını ve bölgeye hayran kaldığını hatırlatan Bölge Müdürü Kanat, “Karaçam ormanımız UNESCO’nun miras listesine alınıp, ismi duyulursa bu bölge özellikle iklim ve ağaç bilimcilerin akınına uğrar. Yaptığımız araştırmaya göre bizim Beyağaç’taki gibi geniş bir alanda yaşı binden büyük karaçam ağaçlarının bulunduğu başka bir orman yok. Özellikle geçmiş yıllara göre ağaç gövdelerindeki işaretlerden yaşanan iklim koşullarını araştıran bilim insanları bu bölgeye akın edecektir. Amerika’dan gelen ünlü Dendroklimatoloji uzmanı Prof. Dr Ramzi Touchan bölgeye hayran kaldı. Dünyada eşi olmayan böyle bir ormanın mutlaka dünya mirası listesinde olması gerektiğini söyledi” şeklinde konuştu

Bölge daha sıkı korunacak

Dünya miras listesine aday gösterilen bölgenin daha sıkı koruma altına alınacağını, Kartal Gölünü boşaltıp dibinde define arayanlara da kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyen Müdür Kanat, “Bölgeye giriş ve çıkışları kontrol altına alacağız, miras listesine aday gösterdiğimiz bölgeyi tel çitle çevireceğiz. Bölgenin sınırlarını genişlettikten sonra anıt ağaçların sayımını ve işaretlemesini de yapacağız.” Dedi. Müdür Kanat, Çameli ilçesine bağlı Çevizli köyü yakınlarında bulunan 53 hektar genişliğindeki yaklaşık 100 yaşındaki Pinar ormanının da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.