Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şubesi Başkanı Osman Çiyancı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli raporlarındaki yüzde ibaresini kaldırarak hak mağduriyetine son verileceğini belirtti. 

Rapor budama olayı artık son bularak engelli vatandaşların hak kaybı bitiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım ücreti, engelli maaşı, emeklilik ve vergi indirim belgesi gibi haklardan faydalanmak için sağlık kurulu raporlarındaki "yüzde 40" oranında engelli olma şartı kaldırılacak. 
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Osman Çiyancı; “Mevcut uygulamaya göre, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, birçok haktan yararlanamıyordu. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. 
Yeni uygulama göre yüzde 50 ve üzeri ağır engelli, yüzde 50 ve 35 arası engelli ve 35 altı hafif engelli olarak anılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan bir kişiler de ‘engelli sayılarak haklardan kademeli olarak yararlanacak” diye konuştu.
Çiyancı şöyle devam etti: “Bizim Yıllardır gündeme taşıdığımız olay nihayet sonuçlanıyor. Devletimizin kanayan bir yaraya parmak basmasından dolayı kutluyoruz. Olması gereken de buydu. Çünkü sistem sakattı. Milimetrik ölçümlerle verilen düşük raporlarla hak mağduriyeti yaşanıyordu. 
Yüzde 40 oranını tutturamayan kişiler ne sakat, ne de sağlam sayılıyordu. Dolayısıyla hak kaybı had safhadaydı. Yeni uygulamayla yüzde 40’ın altındaki yaklaşık 200 bin kişinin mağduriyetinin giderilecek” dedi.
Çiyancı, özetle yüzde ibaresi kaldırılarak engellilerin kademeli olarak haklardan yararlandırılması insani açıdan güzel bir uygulama olduğunu ifade etti.