Arabalarının kışlık bakımlarını ihmal eden araç sahipleri, kış şartlarında araçlarında oluşabilecek arıza nedeniyle 4 bin liraya varan ağır faturalarla karşılaşabiliyor. Araçlara yazlık ve kışlık olmak üzere yılda iki kere bakım yapılması gerekirken, özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatı, silecekleri, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zarar verebiliyor.

BUNLARA DİKKAT UYARISI
Zorlu kış şartlarında araçlar risk altındadır. Akü bakımı, marş ve şarj dinamosu bakımı, antifiriz kontrolü ve cam suyuna antifiriz konulması gerekir. Kışlık bakımlarda kayışlar kontrol edilmeli ve polen filtreleri değiştirilmelidir.

KIŞ LASTİĞİ ÖNEMLİ
Kış bakımının önemli bir parçası olan kış lastiğini diğer lastiklerden ayıran fark ise kalın dişli, yere daha çok tutunan, daha kalın tabanlı bir lastik olması. Kış lastiğinin bu özelliği, ıslak yerlerde kaymayı önlüyor. Kışın kullanılan lastiklerin diş kalınlığının 4 ile 7 mm arasında olması gerekiyor. Binek araçlarda 4 mevsim lastikleri kullanılabilir ama ticari araçlarda kesinlikle kış lastiği takılmalı. Araçlarda zincir bulunması gerekiyor. Kışlık lastikleri yazın çıkarmak zor geliyor ama bu lastikler yazın kullanıma uygun değil.

SOKAK HAYVANLARINA DİKKAT EDİLMELİ
Kışın sokakta kalan hayvanların sıcak olduğu için motor aksamlarına girebildiği için sürücülerin hareket etmeden korna çalıp, motor aksamında hayvan varsa ürküp dışarı kaçmasını sağlayabilir.