Çivril’in Haydan mahallesinde Yeşilyaka Kanatlı Hayvanlar Üretme ve Koruma Derneğinde her hafta kurulan Güvercin mezatına Çivrilli yetiştiricilerin yanı sıra Denizli, Afyon, Uşak, Isparta gibi illerden de yetiştirici ve güvercin severler katılıyor. Dernek üyelerinin ve katılımcıların güvercinlerini açık arttırma yöntemiyle satışa sunduğu mezatta, her hafta ortalama 100 güvercin el değiştiriyor. Güvercinin cinsine göre 500 liradan başlayan mezatta bazı cinslerin fiyatı 6 Bin TL' ye kadar çıkıyor.
Yeşilyaka Kanatlı Hayvanlar Üretme Ve Koruma Derneği Başkanı Ali Erten yaptığı açıklamada, güvercin sevenlerin dernek aracılığı ile belirli aralıklarla bir araya geldiğini belirtti. Yaptıkları toplantılarla güvercinlerini görücüye çıkardıklarını bildiren Erten, şöyle konuştu “Düzenlediğimiz mezatta yeni yavru, damızlık ve cins güvercinlerimiz görücüye çıkıyor. En çok ilgi çeken cinsler Şebap Paça, Gülkü, Sabuni ve Meremeri. Kuşlar çift olarak satılıyor. Haydan’da güvercin besleyen 30 kişi var, dışarıdan katılan yetiştirici ve güvercin meraklısı arkadaşlarımızın da getirdiği güvercinler oluyor. Bunlarla birlikte her mezatta ortalama 300 kuş geliyor bunun 100-150'si her hafta el değiştiriyor. Fiyatlar bazen araba fiyatlarını buluyor" dedi.

İNSANI RAHATLATIYOR
Güvercin beslemeye 13 yaşında başladığını ve 30 yıldır beslediğini ifade eden Erten, kuş beslemenin sorumluk istediğini ve insanı rahatlattığını belirterek “Güvercinleri gökyüzüne salıp onları seyretmek, onlara yem vermek büyük zevk veriyor. Bu işin keyifli taraflarının yanı sıra güvercin beslemenin sorumluluğu da büyük. Yemlerini veriyor, yavru yumurtalarını ve yavru gelişimini kontrol ediyoruz. Kümesin temizliğini yapıyoruz”dedi.