Zeolit, Türkçe’de kaynayan taş anlamına gelirken son zamanların önemli ham maddelerinden biri olarak tanınmıştır. Medikal, tarımsal ve endüstriyel alanda da kullanılan bir mineral olan Zeolit ‘M’ olarak ifade edilir. Antioksidan etkili olan Zeolit’in birçok açıdan faydası bulunurken, doğal mineral içerdiği unutulmamalıdır. Genelde kayalarda ve killerde bulunan Zeolit mineralini doğadaki pek çok hayvan tüketirken toprak tarafından da emilmektedir.

Zeolit Özellikleri

Zeoit gözenekli, toprak alkali ve alkali elementlerinden oluşur. Yani sulu alumina silikat kristalidir. Zeolit’in fiziksel ve kimyasal özellikleri de dikkat çekmektedir. İyon değişikliği yapabilme özelliğine sahip olan bu mineral hafif ve açık renklidir. Ayrıca silis içerikli olmanın yanı sıra moleküler elek yapıdadır. Yapısı itibariyle boşluklar içeren antioksidan etkili Zeolit, kafes görünümündedir. Su ve katyon boşluklarında bulunabilen Zeolit neye yarar sorusu da her zaman gündemdedir.

Zeolit Kullanım Alanları

Zeolitler ilk olarak 1960’lı yıllarda üretilmiş ve pazarlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise 1971 yılında tespit edilmiştir. Dünya genelinde tüketim oranlarına baktığımızda yüzde 82’si sentetik zeolit, yüzde 18’i ise doğal zeolit olarak sınıflandırılmıştır. Besicilik, deterjan endüstrisi, organik tarım ve endüstriyel atık temizliği gibi pek çok alanda kullanılan zeolitler aslında önemli bir ham maddedir. Genelde kirlilik kontrolünde, tarım ve hayvancılıkta, maden ve metalürjide, enerji sektöründe ve diğer alanlarda tercih edilmektedir.

Tarım ve Hayvancılık: Zeolit neye yarar sorusunun bir yanıtı olarak, yüksek iyon değiştirme özelliği sayesinde toprağın tarıma hazırlanmasını sağlayan bu mineral haliyle fakir topraklarda tercih edilir. Gübre hazırlanmasında da etkilidir.

Enerji Sektörü: Dünyada kömür ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden işletilebilir rezervler de azalmaya başlamıştır. Enerjiye dönüştürülmesi gereken kömür, yer altında gaz haline getirilir. Tam da bu noktada zeolitlerin 1970’li yıllardan beri saf olmayan doğal gazlardan karbondioksidin uzaklaştırılması için kullanıldığı bilinmektedir.

Metalürji ve Madencilik: Ağır katyonların çevre sağlığı için tehlikeli hale gelmesini engelleyen zeolitler ayrıca madencilik faaliyetlerinde kullanılmaktadır.

Zeolit nedir neye yarar hakkında diğer kullanım alanları;

  • İnşaat sektörü
  • Kağıt endüstrisi
  • Boyutlandırılmış taşlar
  • Sağlık sektörü olarak sıralanabilir.

Zeolitin Sağlığa Faydaları

Zeolit tam bir antioksidandır. Yapılan araştırmalarda vücuttaki pH dengesini sağlayan Zeolit ayrıca alerjik durumları azaltmaktadır. Karaciğer fonksiyonlarını da iyileştiren Zeolit minerali sindirim için de faydalıdır. Toksik metallerin vücuttan kısa sürede atılmasını sağlarken zehirli metalleri de ortadan kaldırmaktadır.

Paylaşılan bu önemli bilgilerin dışında ihtiyacınız olabilecek birçok sağlıksal bilgiye www.probiyotix.com üzerinden ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olan her türden bilginin doğru kaynağı olan Probiyotix.com’da beyin ve sinir sistemi sağlığı, sindirim sistemi, anne ve çocuk sağlığı, solunum hastalıkları, hastalık belirtileri, böbrek sağlığı, cilt hastalıkları ve aklınıza gelen her türlü konuda güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.