Pamukkale’de bulunan Hierapolis Antik Kenti’ndeki 2 bin yıllık tarihi yola, 12 Eylül döneminde Kenan Evren’in talimatıyla yapılan asfalt, Denizli İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan projeyle kaldırıldı.
12 Eylül askeri darbesinin ardından Denizli’ye gelen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Pamukkale’de incelemelerde bulunmuştu. Hierapolis Antik Kenti’nde bulunan tarihi antik yoldan geçen Kenan Evren, yolun çok tozlu olduğunu belirterek yola asfalt dökülmesini istemiş ve bunun üzerine antik yola asfalt dökülmüştü.

BİNLERCE YILLIK ŞEHİR
Denizli İl Özel İdaresi, asfalt yolun kaldırılarak doğal halini ortaya çıkarmak için çalışma başlattı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir de Hierapolis Antik Kenti’ne giderek incelemelerde bulundu. 2 bin yıllık tarihi yolun Pamukkale’nin hemen yanında yer alan Hierapolis Antik Kenti’nde bulunduğunu ifade eden Vali Demir, yolun tam olarak tarihi mezarların arasından geçtiğini söyledi. Şehrin her dönem kutsal şehir olarak anıldığını belirten Vali Demir, şöyle konuştu: "Bu şehir binlerce yıllık kutsal şehir olarak bilinir. Aynı zamanda Pamukkale’nin suyundan dolayı burası bir de termal şehir olarak kabul ediliyor. Bundan 2 bin yıl önce insanlar şifa aramak için bu bölgeye geliyordu. O yıllarda insanlar buraya gelerek çok konforlu bir hayat yaşıyordu. Bu bölgede tek kişilik mezarlarda aile mezarlığına kadar herkesin statüsüne göre değişik standartlarda mezarlar var. Bu bölgede İtalyan kazı heyeti 56 yıldır çalışıyor. Ancak onlar yılda bir ay geldikleri için Denizli olarak bunu yetersiz buluyoruz" dedi.

PEK ÇOK ESER VE MEZAR ASFALTIN ALTINDA KALMIŞ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde aldıkları izinin ardından çalışmalara başladıklarını kaydeden Vali Demir, şunları söyledi: "Sadece nekropol alanının kazılmasına izin verildi. Heyetle birlikte bu bölgeyi inceledik. Bizim amacımız sadece buradaki mezarları restore etmekti. Buraya geldiğimizde daha çarpıcı bir olayla karşılaştık. Bu asfalt yolun kaldırılması konusu gündeme geldi. Yapılan çalışmalar ile birlikte asfalt yolu kaldırdık. Asfalt yol makineli çalışmayla kaldırıldı. Daha yolun aşağılarına inildiğinde bir metre dolgu olduğu görüldü. Pek çok eser ve mezarın toprağın altında kaldığı ve asfaltın altında kaldığı görüldü. Asfalttan sonra ana yapıya bakınca yolun kaldırımları su kanalları çok harika bir antik yolla karşılaştık. Bu bizim için çok heyecan vericiydi. Böylesine önemli bir mekanda bir metrelik dolgu yapıldığına şahit olduk. Bu yol ortaya çıkınca kendinizi tamamen antik bir ortamda görür hale geliyorsunuz. Yıl sonuna kadar asfalt ile yapılan 500 metrelik yolun tamamı kaldırılacak. Bu yol orijinal haliyle ortaya çıkartılmış olacak. Burası 2 bin yıllık antik bir yol ama 30 yıllık asfalt bir yoldu. İnşallah eski haline döndüreceğiz."
Yolun hemen yanında yer alan mezarların restore edileceğini ifade eden Vali Demir, daha sonra bölgeye olan ilginin de artacağını sözlerine ekledi.