22 Mart 2016’da İslamabad’da STA Çerçeve Anlaşması’nın imzalanmasının ardından, Pakistan ile yapılacak nihai STA’nın tekstil ve hazır giyim sektörüne etkisinin son derece olumsuz olacağı TMMOB Denizli İKK Sekreteri Cüneyt Zeytinci tarafından verilerle anlattı. Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle Pakistan’dan gerçekleştirdiği 310 milyon dolarlık ithalatın 216 milyon doları, yani yaklaşık yüzde 70’i tekstil ve hazır giyim ürünlerinden oluştuğunun altını çizen Zeytinci, "Olası bir STA ertesinde tekstil ve hazır giyim ürünlerinde Pakistan’dan ithalatta çok hızlı bir yükseliş olacak. Olası bir Serbest Ticaret Anlaşması ertesinde tekstil ve hazır giyim ürünlerinde Pakistan’dan ithalatta çok hızlı bir yükseliş olacaktır. Çin ve Bangladeş gibi ülkelerin ucuz tekstil ve hazır giyim ürünlerinin Pakistan üzerinden Türkiye’ye girişinin önü açılırsa, ülkemizde tekstil ve hazır giyim fabrikalarının büyük bölümü kapanacaktır” dedi.

EK VERGİ ÖNCESİ VE SONRASI
2011 yılına dek artan bir ivme gösteren Pakistan’dan yapılan ithalat, alınan ek koruma önlemleri ile azalma Eğilimine girdiğini vurgulayan Zeytinci,  “Olası bir Serbest Ticaret Anlaşması, 5205-5208-5209-6302 sayılı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu içeriği olan pamuk ipliği üretimi, pamuklu mensucat ve ev tekstilleri ile ilgili alanlarda ulusal üretim tedarik zincirine büyük zararlar verebilecektir. Pakistan; Serbest Ticaret Anlaşmasını imzaladığı tüm ülkelere tekstil ürünleri ihracatını arttırmış olup, aynı durumun ülkemiz için de gerçekleşmesi, Pakistan’ın kendi üreticilerine verdiği ihracat teşvikleri nedeniyle yakın bir olasılıktır” şeklinde konuştu.

Tekstil Ürünleri İhracatında Patlama
Pakistan’ın Çin ve Bangladeş gibi ülkelerin imzalamış olduğu Serbest Ticaret ile, Türkiye’ye olan  tekstil ürünleri ihracatında patlama yapacağına değinen Zeytinci, “Bu anlaşma ile Çin menşeli tekstil ürünlerinin trafik sapması yoluyla ülkemize girmesine de yol açılacaktır” dedi.

Zeytinci, “Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği anlaşması kapsamında AB’nin onayı alınmadan bu anlaşmanın imzalanması durumunda, AB’ye en fazla ihracat yapan başta tekstil ve hazır giyim sektörü gibi sektörler, AB’nin fiziki ve hukuki önlemleri ile de karşı karşıya kalacaktır. Pakistan ve Türkiye arasında imzalanacak serbest “ticaret anlaşması ‘ 1991 yılındaki benzer bir krizin tekrar yaşanmasına yol açacaktır” dedi.

İhracat rakamlarında ise durumun tam tersi nitelikte olduğunun altını çizen Zeytinci, “Türkiye’nin Pakistan’a olan 289 milyon Dolar’lık toplam ihracat rakamının sadece 32 milyon dolar’lık kısmını tekstil ve hazır giyim ihracatının oluşturduğuna ve bu rakamın ise toplam ihracatın yüzde 11’i olduğunu ifade etmek isteriz” dedi.

İŞYERLERİNİN ÇOĞU KAPACAK
Denizli ili 2.7 milyar Doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğinin bu rakamın yüzde 50’si tekstil ürünlerin olduğunun vurgulayan Zeytinci. “Bu sektördeki 2000 üzerindeki işyerinde yaklaşık 45.000 kişi çalışmaktadır. Denizli de yaklaşık olarak çeşitli dallardan 1.000 civarında mühendis arkadaşımız bu sektördeki işyerlerinde istihdam edilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz üzere Pakistan ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile bu işyerlerinin büyük bir çoğunluğu kapanmak zorunda kalacak ve birçok kişi işsiz kalacaktır. Tekstil sektörüne uzun yıllar boyunca verilen destek ve gösterilen çabaların ardından oluşmuş  iş alanlarının kaybedilmemesi ve bu alanların dönüşüm geçirerek sonraki kuşaklara aktarılması gerektiğini söylemekteyiz. Bu bağlamda Pakistan’la imzalanması planlanan bu anlaşmanın yapılmaması gerektiği düşüncesindeyiz” şeklinde konuştu.