Denizlili mahrukatçı Mehmet Sulu'nun, dünya da ilk motorlu uçağı yapan ve 1903 yılında uçuran Wright Kardeşler'den 21 yıl sonra Anadolu'da ilk uçağı Denizlili Mehmet Sulu'nun yaptığı ortaya çıktı.
Sulu'nun annesinin altınlarını ve tarlalarını satarak aldığı otomobilden ürettiği uçağın deneme uçuşu yaptığı ve yerden 1 metre havalandığı öğrenildi. İlginç olay Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim Kültür Vakfı tarafından üç ayda bir yayımlana 'Geçnişten Günümüze Denizli Dergisi'nde yer aldı.

Emekli Hava Mühendisi Kıdemli Albay Hüseyin Şimşek'in kaleme aldığı ve fotoğraflarına yer verdiği araştırmada, Sulu'nun motor ve tekerleklerini kullandığı otomobilden o dönemde kentte sadece 4 tane bulunduğu da yer alıyor. Araştırmada 1906'da Denizli'de doğan, dört çocuk sahibi olan Sulu'nun taş kırma ve odunculuk işi yaptığı ve 1996'da vefat ettiği de belirtiliyor.

AHŞAP PERVANE KIRILMIŞ AMA ÇALIŞMADA HİÇ HIZ KESMEMİŞ
Sulu'nun yaptığı ilk uçakla birlikte ftoğraflarının da yer aldığı makalede öykü şu şekilde anlatılıyor: "Dönemin yöneticileri, havacılık bilinç ve sevgisinin aşılanmasını amaçlayan bir etkinlik kapsamında pervaneli bir uçağın Denizli'ye gelmesini sağlamış,
O günün Türkiye'sinde iletişim olanaklarının çok sınırlı olduğu değerlendirildiğinde, yerçekimine meydan okuyarak havada kuş gibi uçan bu cisim gösteriyi izleyen Denizli halkının olduğu gibi Sulu'nun da dikkatini çekmiş. Uçak üzerinde herkesten farklı bir göle yaptığı inceleme sonrasında Sulu, Türkiye'de de bir uçağın yapılabileceğini kanıtlamaya karar vermiş!

Sulu, otomobil motoru ve tekerleklerinin yanı sıra uçak yapımında gürgen ağacı, saç ve bez kullanmış ve üç ay sonunda tüm çalışmaları tamamlamış. Sulu, bir evin bahçesinde gövde ve kanatlar olmak üzere iki parçalı olarak ürettiği uçağı, atlı araba ile taşıyarak uçurulacağı yerde montajını tamamlamış. Test aşamasında kırılan ahşap pervane, tadilat sonrası yeniden yapılmış.
Henüz çalışmalar yeni başladığında Eskişehir'den gelen bir müfettiş izinsiz yapılan bu çalışmayı durdurmaya çabalamı. Buna rağmen Sulu, uçağın üretimini tamamlamış e Askerlik Şube Başkanlığı'nda görevli yüzbaşı ve binbaşıların izniyle uçuşun yapılmasına karar verilmiş. Düz bir alan olması nedeniyle uçuşun yapılmasına uygun olan ve şu anda üzerinde Atatürk Stadyumu'nun bulunduğu bölgede uçak havalandırılmış."